Alahan early pregnancy

#bantusharing Saya mgndung 2nd baby skrg dh 10 weeks. Saya ada alahan x boleh bau dapur bau dan masakan dari dapur sendiri akan rasa loya tekak ni. Lepas tu sy skrg x boleh nk mengemas2 mesti rasa mcm terpaksa sgt buat. Plus skrg sy lebih suka tidur sbb asyik pening. X dpt tidur mula laa berdenyut2 otak ni. Kdg rasa useless sbb i suri rumah dahlaa x masak x mengemas pulak tu. bila org kata lawanlaa skitt jgn ikot sgt sy jadi sedihh nak nangis. Normal ke ???

10 Các câu trả lời

Normalll... kena redha dan sabar hadapi ujian kehamilan.. banyakkan membaca pasal kehamilan dan penjagaan anak. Sy di awal2 minggu kehamilan, saya tak suka jumpa org sbb saya cpt letih, nk rehat je, borak pun malas 😆 Fahamkan org sekeliling kita lg2 suami. So, dia blh take over memasak, kemas rumah bagai. Sy awal2 pun nangis rasa bersalah minta maaf dgn suami sbb tak larat nk masak dan buat kerja lain seolah2 x jlnkn tanggungjawab sy. Alhamdulillah suami faham. Dia sendiri buat kerja2 rumah tu kecuali masak. 😁 dia surrender sbb jd triple penat. sbb kena bersihkan dapur basuh pinggan bagai sekali. So, kami bnyk tapau je sepanjang kehamilan sy.

Sabar ye awak.. sabar jela yg saya boleh cakap.. saya ketiga2 pregnancies alahan.. yg ketiga ni paling teruk rasanye.. melepek je.. pernah drip air.. saya pon suri rumah.. mmg rumah tunggang terbalik sejak alahan.. ape2 pon suami kena byk bantu okey.. kalau dpt suami yg faham insyaAllah okey.. kate2 org luar tu persetankan je.. dorang bukan faham pon.. saya sekarang 12 weeks & masih melayan alahan.. counting weeks jgk bila la nk habis.. sekarang lebih kepada fasa redha dah.. doa supaya Allah bg kekuatan je untuk tempuh moment2 alahan ni... semoga sis pon sama okey!.. hugs!.. i feel u.

Saya pn sama.. jd xsuka msuk dpur nk mngemas pn xlarat cpt letih rsa mls sgt. Pastu org dok pesan kena kuat sikit lah apa,ingt kita saja buat ke, pastu saya ni surirumah jgk hritu ada lah org tu ckp plk nnti ada anak lg susah suami sorg kerja, kita plk tgh pregnant mmg sensitif sentap jgk laa mcm xguna plk kita mnyusahkn suami pdahal suami kita ok je sruh brehat dlu. tapi tu lahh skrg ni saya pekakkn tlinga ja laa buat2 xdgar wlaupn dlm hati sedih, klau mlayan ingat kata dorg tu mmg sakit hati, xbaik utk baby nnti, so cpt2 fkir bnda lain yg positif 🤗

Saya first baby baru masuk 9 minggu.. saya pun alahan tak boleh bau kat dapur, dulu suka sangat masak utk suami, tapi sekarang semua suami buatkan kerja rumah.. dari basuh baju , jaga kucing sampaikan masak pun dia buat. Dia tak pernah mengeluh, bila saya sedih sebab rasa tak berguna, dia selalu kata perempuan mengandung lagi besar pengorbanan sebab sedang membesarkan seorang anak dalam kandungan. Semoga suami2 seperti suami saya di luar sana dimurahkan rezeki.

sama macam sy. i guess its normal sbb my mom, my aunt pun alahan yg sama. bau masakan tu yg jiran punya pun muntah lagi2 bau menumis, goreng2 ke. sy tak blh masuk dapur, tak blh dgr husband bukak peti ais like 4months kot haritu. kadang2 ada jugak breakdown, rasa macam tak function as a wife. tp ingat balik tak elok negative mind macam tu utk baby, sabar je nanti alahan tu hilang. normal balik. sis sabar byk2 eh. insyaallah suami faham😊

Saya pun macam sis jugak. Sampai skrg pun tak masak mengemas sangat. Saya pun kerja. Hari2 makan luar je. Saya mmg tak bagi sesiapa datang rumah sebab bersepah. Yang penting suami faham and tak kisah. Sebab sebelum pregnant lain sangat perangai saya. Saya pulak jenis tak kisah apa org kata. Janji bukan dari mulut suami je 😂.

normal sis. saya masuk bulan ke 4 baru start masak. awal tu byk beli kat luar. alhamdulillah suami pon rajin tlg kemas. mmg rs down jugak time tu mcm rs malas dan x buat apa apa sangat mcm sblm tu.

orang tkde kat tempat kita memang senang je bercakap..kuatlah sikit la apa la..saya pun begitu..bau wangi pun x boleh ,bau lauk x boleh..makan sikit dah muntah ..

Normal sis, saya pun macam tu. Pedulikan kata² orang, yang penting suami faham keadaan isteri.

normal