Week28 day 6

Bahaya ke kencing manis.... Skrg doctor bg mkn ubat kencing manis.... Ubat batter atau insulin batter.... Ada siapax2 sama dgn sy..... Sy minta insulin doctor x bg.... Takut nk mkn ubat..... Takut bahaya untuk bby... Ada x sesiapa mkn ubat kencing masin semasa hamil...... ??

22 Các câu trả lời

Mase hamil haritu.. sy ade GDM.. Doktor kasi ubat.. sy mkn.. lbh baik mkn ubat tu utk kwl kncing manis.. kalau x nanti lagi beri effect pd anak.. insulin tu dktor akan bg bile sis betul² perlukan insulin.. ikut je nasihat doktor ok.. jgn risau.. semua demi kebaikan baby.. baby ok je.. yg ptg mkn ubat dan jga pemakanan.. 🤗

Gdm mse preggy mmg byk risiko....tp mkn ubat yg doc bg tu adalah terbaik tuk kawal gdm mse preggy...sy pon mkn metformin mse preggy...so far terkawal...berbeza dgn bila xmkn pil...doc lebih tau ape keprluan kita...alhamdulillah xkena insulin...rse yg kena insulin maybe gdm nyaa lg truk dan xboleh dikwal dgn pil...

4y trước

Biasa on insulin tu brp ye.. Sbb saya smlm bsp pago 5.8,tghari 6.8,petang dan malam 4 lebih.. Hr ni dpt arahan suruh admid ward utk on isulin terus.. 😭😭Takde choice lg ke utk kawal makan ke..

Sy ada gdm mula2 makan 1 biji..lepastu x ok jugak bacaan..doc tambah lg 1 biji..sy makan pagi 2 bji mlm 2 biji sehari 4 biji..makan pun sy jaga sebb risau takut kene insulin..cuma sy besalin awal 35w6d..baby berat 2.68..ubt to utk kawal gula kita..jangan risau sis kalu dah doc yg suruh mesti selamat....

4y trước

ubat sis brapa mg ya

Sy dr ank pertama smpai skrg mengandung ank ke 5( 33w) gdm on ubat n insulin.. ubat 2 biji pg ,2 biji mlm, insulin mlm sblm tdo 1x, yg sblm mkn 3x.. mmg time mengandung je die ada kencing manis.. bile dh bersalin pas 3bln minum air gula xde kencing manis.. tp ikut je ape yg doc sarankn..

4y trước

Adoii paksa salin xpernah lgi... Buat sy risau je..biasa sakit nge sdri je.. Bsalin 4org semua awal dri tarikh..

bila kita ada gdm,ada 3 kategori,on diet,ubat,insulin..tp rasa insulin tu mcm agk truk skit..ubt klau doc dh bg xkn ada effact apa2,klau xnk kena jga permakanan laa..kawal balik gula tu bg elok..sb wktu skrg mmg tgk semua makanan mnyelerakan..😁😁

Diabetic bahaya buat baby..Ubat adalah pilihan awal sis..bermakna kenc8ng manis x teruk sngt..klu insulin kira pilihan terakhir jika melalui ubat kencing manis x ok jg baru Dr akan bagi insulin..sypun makan ubat je..sekarang bacaan gula saya normal..

4y trước

kalau mkn ubt,cara pemakanan tetp kena kwal ke?sbb sy selalu muntah2..

Sy mmng ad kncing mnis..tp sblm ni ambik pil now ambik isulin..isulin xbhya untuk bby ia melindungi bby dari kna gula..nk guna isulin pastikn cucuk n mkn lps 30mnt jgn skip sis.

Mkn ubt tu utk cntrol gdm kte..Klu insulin nie yg truk skli..Klu xambik ape2 tu mean kne kntrol sdri..Sis mkn ubt sb doc bg ubt tu utk kbaikan..Nty effrct bby lau gdn tnggi

Doc cakap bahaya.. sbb boleh effect baby.. sy pon kencing manis.. kne makan ubat 2biji pg 2biji malam...kne diet makan.. jgn risau.. makan je ubat yg doc bg.. dan diet yer 😁

4y trước

ubat sis ni brapa mg?

Bahaye Sgt untuk bby... Paling penting Jage pemakanan btl2.. InsyaAllah xde pape... Sy pon ad gdm.. Mmg kawal gile2 sbb tkt jdi pape kt bby..