bengkak

Bagaimana nak hilangkan bengkak di kedua-dua belah kaki semasa kita mengandung. contohnya sebelum ini kita pakai kasut saiz 8 and bila kedua-dua belah kaki kita bengkak, kasut tu langsung x cukup.apakh harus kita lakukan utk kurang kn bengkak di kedua-dua belah kaki kita.

8 Các câu trả lời

Akak start bengkak kaki dari 24w lagi.dah mcm2 buat..ok sekejap je lepas tu bengkak balik.tanya dgn doktor dia ckp normal biasanya klu dah bengkak mcm ni terus smp bsalin.skrg dah 33w masih lagi bengkak tapi dah kurang skit bulan puasa ke tak banyak duk berdiri kat dapur.tu pun sebabnya jugak kadang kita buat kerja lama berdiri.tapi betul lah ni sejak puasa ni mmg ada nampak surut skit jari2 kaki pun dah tak gemuk2😅

Kurangkan, tak pasti macam mana. Tapi kalau nak elakkan lagi bengkak, make sure masa berehat di sofa atau duduk di kerusi, pastikan letak posisi kaki tinggi sikit dari lantai. Saya letak kerusi kecil bawah kaki, janji kaki tak berehat di lantai. Masa nak tidur, letak bantal di bawah kaki.

Bengkak air ya? Setiap malam nak tido, letak kaki atas bantal, tinggikan kaki. Kalau nak cepat surutkan bengkak, cuba balut dgn kubis. Letak wrap dgn plastik wrap. InsyaAllah turun sikit bengkak air tu, tp teruskan tido kaki ke atas. Waktu lepak2 pun biasakan kaki letak atas sikit.

4y trước

Balut dgn sayur kubis kh

Banyakkan minum air putih, kurangkan makan makanan yang masin & manis. Tinggikan kaki masa tidur & duduk. Kurangkan berdiri lama, pakai selipar ada padding yang selesa dalam rumah.

4y trước

Boleh beli kat kedai kasut or drugstore. Cari "insole" yang padding tebal, sedap je berjalan & berdiri.

Ltk bantal tinggi klu nk tido dah. Atau time tgh rehat2 tu ltk bantal dan suruh suami urut.

Klu ltk mcm tu bengkak di kedua-dua belah kaki akn kurangkan kh

Urut dgn minyak panas dear

Kelmarin dh masuk 8 bln dh