Bengkak Susu

Baby warded sbb kuning dh 2 hari. Semalam bengkak susu. Dah mengurut td pam dpt la 120 ml. Tu pun semalaman jugak. Lenguh belakang. Harini mcm nk demam makin besar dan keras benjolan susu. Ibu2 blh bantu sy tak? Sementara baby masih di wad. Esok nak jaga dia takut tak larat pulak sbb sakit. #seriusnanya #firstmom #firstbaby

4 Các câu trả lời

saya pun baru je mengalami bengkak susu ni. org kata jgn pam, boleh marmet sahaja. tp for me tak jalan marmet sahaja sbb mmg dah bengkak2 sgt plus tangan pun lenguh sgt2 nk marmet. so apa yg sy buat menjadi pada saya adalah: 1. saya mandi air panas. sambil tu sy urut2, tolak2 yg bonjol2 kt breast tu. (still x reda tp kurang rasa sakit sikit) 2. saya ambik sikat(sikat coklat yg nipis tu) sy sikat2 keseluruhan breast saya atas bawah kiri kanan semua. sikatttt je sampai lah breast awak tu rasa mcm kebas. mula2 sakit nnti dah lama2 rasa mcm kebas n lembut sikit area2 ketul2 tu. sikat je tekan kuat2. mmg sakit mula2 tp nnti serius reda. 3. saya pam. lepas dah mandi air panas (30min) , dah sikat (30min-1jam), baru saya pam. 4. masa pam tu, teruskan sikat2 sekeliling breast tu atau buat breast compression masa pam sdg berjalan tu alhamdulillah dlm sehari saya buat semua ni terus reda bengkak saya. tp bukan hari tu je saya buat, esok2nya pun sy buat sampailah reda sendiri bengkak saya. dan lepas rasa reda sikit tu sy terus directfeed baby setiap 1-2 jam sekali. hari2 kene buat mcm ni sis sampai reda bengkak awak. saya faham tu bengkak tu rasanya mcm mana. sampai menangis haritu sy tahan sakit sbb bengkak. semoga berjaya sis ikut step saya ni. yg penting masa pam dan df baby tu buat juga breast compression/sikat2 sekeliling breast tu.

2y trước

nipple berdarah tu kene sapu cream nipple selalu jgn biar kering. lepas2 ni kalau dah dpt baby terus df baby selalu dan kerap. sama2. sbb sy pun baru mengalaminya masa nk bangun dri tidur mmg menangis.

Boleh try mengurut manja area breast setiap kali rasa bengkak sambil tuam air suam atau heat pack . Jangan biar terlalu lama sampai sakit . Sampai diwad nanti sis teruskan bf baby sis , then 4 jam sekali baru pam . Tips untuk baby kuning , sis banyakkan makan anggur hitam atau sengkuang cina fresh then bf baby . InsyaaAllah nanti turun kuning dan boleh pulang .

Tuam dgn ice pack utk kurangkan rasa sakit/benjolan, then tuam dgn heatpack utk lancarkan aliran then marmet. Dan sbnrnya bila bengkak susu xblh pam, kena marmet shj.

Tuam dengan air panas lepas tu marmet.. Sy buat macam tu sampai sekarang susu banyak.. Alhamdulillah rezeki anak.. Bengkak pun dah takde