Dada Areola besar, susah breastfeed 😓

Baby sya dah masuk 6hari, kalau time menyusu badan, baby asyik tak melekap 😓 Dada saya besar sgt & pelik sikit bentuk, sya ejas2 banyak kali ikut YouTube pon tak menjadi. kesian dekat baby asyik masuk angin. Sya rasa down juga sbb tak berjaya lgi bagi baby direct breastfeed. Siapa dekat sini ada tips menyusu untuk ibu buah dada besar, Areola besar? #firstbaby #firstmom #pleasehelp

14 Các câu trả lời

sy pun aerola besar..tp baby xdela masuk semua aerola tu,ikut keselesaan baby tu sendiri..sbb mulut dia kecik kan..dan asalkan sis tak sakit..dan breast sy besar juga,sampai skrg anak umur 7bulan sy tampung breast..agak struggle masa dlm newborn,tp alhamdulillah skrg dah ok..elakkan penggunaan botol yg kerap..cara paling berkesan utk sy hr tu, jika nyusu belah kanan,kepit aerola guna tgn kanan,tarik dagu baby ke bawah guna jari kelingking kanan,kepala baby awk pgg guna tgn kiri utk adjust, then zap masuk kan dlm mulut baby,baby sy baringkan atas bantal(cara ni mak bidan hospital yg ajar)..boleh cuba,kot menjadi..pastikan kedudukan sis tegak bersandar selesa dan kaki sisi jejak lantai..cuba byk2 kali,monitor kencing berak dia..belajar juga tangisan dia,xsemua tangisan mntk susu..moga dpermudahkan ye

1y trước

wahhh thank you share 💓 tulah silap saya menyusu badan bongkok kedepan sebab bawa dada sya ke baby 🥹

iya btul awak .klu nurse dtg rumh minta ajar smpai awak dah confident msukkan areola tu mcm mna .. bila jd ibu ni kita tak bole malu dgn nurse untk minta ilmu .. msa anak pertama saya malu tp sb ksian anak mcm xckup susu saya branikan diri brtnya ..kurangkan malu dia sruh demo .demo je ..so kita tau part mana yg slah .. msa jmpa doctor pakar pun saya bgtau saya mash xpndai dia tnya nurse tak ajar ke . dh bgtau nurse .saya ckap iye dorng ada ajar tapi saya nk tnjuk ajar dri doctor pulk sb saya nk mahir saya nk fully breastfeed smpai anak 2tahun .doctor pun ajar je mcm mna pgang baby ..bru tak lenguh postur bdn semua .. and paling penting untk masukkan areola tu smua ..

saya pun aerola besar and nipple timbul sangat. first time mom, anak first. masa baby umur seminggu memang susah sangat nak bagi masuk mulut dia sbb mulut kecik angat. nurse dah tolong pun sama je. end up saya pump pastu husband tolong susukan pakai syringe. dah nak masuk umur sebulan baru dia melekap betul² nak direct feed. sekarang ni dah nak masuk umur 9 bulan, asyik nak mengempeng je bila dia ngantuk. sakit pinggang and belakang takyah cakap lah. harap saya berjaya la susukan anak sampai cukup 2tahun walaupun sktg dah start mix weaning ngan fm.

1y trước

lama juga tu training untuk lekap 🥹 Thank you sharing saya cuba terbaik In Sha Allah

saya rasa sebab awak firstime mom mash tak pandai .. minta tunjuk ajar dgn nurse sllu tiap kali pergi kk .. saya msa anak sulung mcm ni jugk tak pndai masuk aerola spenuhnya dlm mulut bby . lekapan tak betul ..apa2 jenis areola bole je msukkan dlm mulut baby kcuali yg jenis areola ke dalam .. saya dlu kt hospital dah minta tunjuk ajar .kt kk . pstu anak kena kuning minta tunjuk ajar lg .. tiap kali g kk nurse tnya ada msalah saya bgtau saya tak mahir susukan anak lekapan tak betul ..so dorang akan ajar kita .. kita pun bole praktikkan kat rumh

1y trước

saya pun bukn mahir sgt. susah susukan newborn.tiap anak lain ragam😆😆 ada anak yg mmg pndai sucking .ada yg kena ajar kena msukkan btul2 puting dlm mulut .

saya pon struggle dalam seminggu sbb ftm. tak reti mcm mana nak bf. anak pulak kuning tinggi. saya pon rasa areola saya agak besar. saya mntk nurse dan cl ajar. nurse dtg rumah, nurse kat kk, semua saya mntk tolong. tak payah nak segan2 hehe. takdelah semua kawasan areola kena masuk mulut baby. everytime menyusu saya cuba sua breast. kalau x berjaya dan baby mcm dah marah sgt baru saya bagi botol. kita pon kena bersabar masa practice dgn baby. skrg anak saya dah pandai menyusu direct. jgn give up mommy.

1y trước

thank you share tips 💓 hehe saya tengah training dengan baby

sorry nak tau.. klau areola besar ada effect ke?? klau masuk sikit pn x apa kan ? sbb susu keluar dkt nipple, bukan areola.. sorry tnya mommy to be nie.. yg saya tau, kalau baby masukkn nipple je dlm mulut sakit dkt ibu, ada effect dkt baby ke? tolong betulkan klau saya salah..

1y trước

Kalau ibu ada rasa sakit masa breastfeed,mungkin salah cara lekapan nya.kena bagi mulut baby bukak luas baru bgi bby breastfeed.dan ada teknik nya untuk menyusu.kalau breast besar boleh ampu atau gulung towel,letakkan di bawah breast.bagi baby selesa minum

Saya guna nipple shield tapi keluar agak laju. Akhirnya saya jadi exclusive pumping mum. Pam keluar dan bagi dlm botol.

1y trước

ya ya sama.. pump bg dlm botol.. yg pentg ank minum Dan membesar ngn sihat

pakai nipple shield. klu still x blh just pump je n bg botol. as long as anak dpt mnum susu ibu tu dh terbaik dah

1y trước

sama2. gudluck ya awak. moga anak awak dpt myusu badan smpai 2thn

Mak sy ajar, kepit puting guna dua jari mcm chopstick, supaya dia meleper then baru sua ke mulut baby

Cube sis buat tgn bentuk gunting pastu kepit aerola n masuk dlm mulut baby