baby newborn batuk selsema

baby sy newborn kena batuk dgn selsema,ada ke ubat utk newborn kalau pergi ke klinik ya? ape ikhtiar yg sy boleh lakukan..trima ksh ibu2...

7 Các câu trả lời

newborn mmg xd ubat btuk selsema. mungkin dr akn bg normal saline titis hidung/sterimar baby nasal spray. malam kalau tidur guna kipas brdiri tu, jgn direct hala muka bby . aircond pulak adjust suhu. tp better jgn aircond hari2 selalu. kalau boleh biar sejuk suhu bilik je . kipas siling ok sikit.. jauhkan bby dri org merokok/vape. ank sy pernah sakit msuk nicu masa umur 22 hari. start btuk selsema . kalau ibu/ayah sakit pakai mask. cuci tgn bersih sbelum handle bby. ayah kalau takde kperluan untuk pgg bby, xperlu pgg bby.. dan seeloknya puan pergi hospital. brapa hari dah btuk selsema? ada demam? mcm sy direct emergency sbb ada naik suhu jugak. lgipun newborn ni sgt fragile . semoga baby cepat sembuh

Mmm sekarang mmg musim sebab cuaca. Ubat pcm shj yang ada tp tu pun tak pasti untuk NB boleh tak. Kena check dulu dgn doctor di klinik tengok mcm mana. Boleh beli pump hingus baby, rajinkan diri pump. Kalau hingus pekat sgt, boleh letak saline sikit.

mmg xde ubt..biase doc bg ubt titis or spray hidung utk selsema..klau selsema jgn mnd air sejuk..tp suam2.klau Ade balm bawang putih utk bb blh pkai..biase sy gune youbaby or tropikal..hingus cpt cair

2y trước

yeke,trima ksh ye bg tips☺️

guna stremier puan..even pakar kanak2 pon suggest ni..yg lain boleh cuba letak sedikit kunyit hidup yg ditumbuk tu pada dada depan dan belakang dan tutup dgn daun sirih yg dilayurkan

takda ubat , tapi puan bawa je lah sebab takut newborn ni kan untuk cek ..

Seeloknya bawa dulu baby ke klinik ya. Let doctor examine the baby first.

2y trước

Sama-sama. Semoga baby cepat sembuh 🌹

xde ubatnya..bawak jumpa doktor