Ruam @ alergik

Baby Sy 23hari . Ni org pnggil ruam susu atau ruam panas yew .. kesian plk kat bby Sy . . Sy letak bedak tapi macam rimas plk tgk bdak kjp jew lps tu hilang kna baju bila menyusu . Any krim ? Ubat ? Or lotion ta? #SeriusTanya #ingintahu

Ruam @ alergik
16 Các câu trả lời

mmng Newborn ada kena ruam mcm ni, tp nti akan hilang sndri juga bila bby dah dekat sebulan. . Cara saya pula, kerapkan cuci muka baby guna air suam, lap guna kapas , sekerap yg mungkin ..1 hari dlm 5 kali . . . insyaAllah cepat pulih . Pertama skali sya guna Cream Youbaby, tp kesan dia pada baby, baby saya akan muntah ... 😂, sbb Youbaby khas untuk baby yg ada kahak, auto kluar kahak. . so, anak pertama dn ke dua ni ..saya just guna air suam cuci muka baby .... lap2x dap2x jaa . insyaAllah cpt membaik, leher baby yg kena gumoh pun jgn lupa lap ya mommies... kesian baby, gatal ni sis , bantu baby lap guna air suam. dan kerap tukar sarung tangan baby, sbb mcm baby saya, bila gumoh dia lap mulut dan lap mukanya skali ..sbb tu ruam ruam makin naik. . dah rajin lap, inshaAllah esok dah ok.

Kalau nak cepat hilngkan ruam mcm nii sng jee mandikan baby mcm biasa lps tuu sentiasa lap kat pipi2 tmpt ad ruam and jgn pakai bedak apa pon kat pt ruam kdg makin naik .. kdg x kn naik ... pakaikan lotion kat baby kalau kt badan ada ruam ... pipi jgn pakai apa2 just lap pipi baby dgn kain basah air suam yee ... dlm seminggy nnti dia kurang lah tu ...lgi stu ltk 2/3 titik minyak kat rmbut baby ...

Anak sy pun jadi mcm ni sis. Kalau boleh jgn pakaikan bedak talcum. Cuba cari bedak yg 100% guna cornstarch. Lagi satu kalau sis bf mommy, pastikan susu mommy tak kena muka baby. Kalau kena lap jgn biar susu tu mengering kena muka. Mmg akan naik ruam. Awal sy pergi klinik dr bagi ubat sapu tapi kita ni takut sbb ada steroid so x sapu pun 😂

Saya tak pasti orang lain macam mana , tapi selalu kalau anak sy naik ruam susu ke apa sy sapu dengan sudo cream. Kejap je hilang segala jenis ruam. Selalu orang guna sudo cream utk nappy , tapi boleh juga guna seluruh badanx

Boleh pakai face cream utk sensitive skin (baby punya). Cetaphil ada, sebamed ada, mustela ada, banyak lagi brand lain tp sy tak ingat sangat nama. Tp kalau nak lebih pasti, bawak jumpa Dr atau Dr pakar kulit

2d trước

tq2

haritu baby saya time bawah sebulan pun macam ni..kulit baby baru nak tukar mak saya kata..saya sapu mama's choice baby face cream. pakai lepas mandi. lepastu elok dah

Try bzu bzu lotion ank saya nk ruam penuh kat muka ngn dada lepas saya sapu lotion bzu bzu alhamdulillah serasi hilang trus n kulit muka baby jadi licin halus je

kesian kalau letak bedak. sebab kita orang dewasa pon rimas kalau tersedut bedakk tu. boleh try letak cream herbal blend shaklee. organic selamat untuk baby

ank sy pun mcm tu. sy letak bedak sejuk. alhamdulillah ok skit. ada cakap ruam susu badan, ruam panas. ntah la mana yg betul.

anak saye pon seblom ni mcm tu sye pkai lotion ni boleh cari kt farmasi sesuai untok sensetif skin