baby sembelit

baby sy 1 bulan 8 hari..campur df n fm..sejak 3@4 hari ni dia macam sembelit..meneran sampai merah2 muka..waktu checkup sebulan hr tu sy dah bgtau dr yg anak sembelit tp dr just advice mak bykkn minum air n tk bg sebarang ubat utk sembelitnya..sy pun dah try gerak2kan kaki dia tapi still tak berak juga..sy juga kerap df berbanding bg fm..sy perasan mungkin sbb sembelit tu yg membuatkan dia tak boleh tidur..mata mengantuk tapi still tak nk tidur n keep nangis.. apa tips yg paling berkesan ye? risau sgt bila tengok dia meneran n keep nangis..

11 Các câu trả lời

Susah juga nak cakap sebab awak bagi baby susu formula . Sebenarnya baby yang masuk sebulan memang akan ada faktor berubah bulan , dorang akan start tak berak hari hari . Kadang 3 hari baru berak , seminggu ke . Bila dorang berak dorang akan berak dalam kuantiti yang banyak , kadang sampai tak cukup satu pampers nak tampung . Taik pun dah berubah sikit warna dan tak berbiji biji macam mula mula tu . Lagi satu waktu ni dorang dah start meneran daging , meneran sambil mulut bising , sampai muka merah , kadang sampai nak termuntah . Kalau awak fully breastfeed so tak de benda yang nak dirisaukan lah sebab normal. Majoriti baby lalui benda ni tapi sebab awak campur susu formula , ada kemungkinan sembelit . Kena check balik yang mana satu . Anak saya kalau meneran berak mulut dia tak bising , berbeza dengan meneran daging tu

Mksudnya susu fm tak ngan dgn baby.. Pkai susu formula apa? Sya pun ada mslh ni jga masa baby bru 3mggu.. But, after jmpa pakar paed. Dr suggest baby minum frisolac comfort & step 1.. Menjadi juga.. Alhamdulillah.. smpai skg baby minum frisolac step 1.. Baby bru 2bulan 17hri... Minum frisolac comfort bila baby sembelit shaja.. texture frisolac comfort pekat sikit sbb ada fibre..

Bby sye pon minum susu formula sjak 2 bulan.. Susu bertukar ganti sbb ye dye asyik muak sahaja.. Myb tak ssuai.. Last pakai susu Nan Pro langkah 1..nih suggest dripda dktr sndri.. Alhamdulillah. Susu tuh sesuai.. Berak dye pon oke.. Sye cuma lebihkan air supya susu tuh cair.. So berak dye pon oke..

1y trước

cairkn mcm mna tu sis boleh bg cra bancuhan tj

Full breastfeeding must in 6month. Do not mix with formula milk. After 6month can mix. Formula milk that not suitable can make baby's feaces hard and constipation in the end..n most important tell everything to doctor what have u given to feed him/her. Hope she/he get well soon.

Baby sis ok dah ke? Baby saya sekarang sebulan 5 hari ,sama macam baby sis. Minum pon campur df n fm. Berak 2 hari sekali. Meneran sampai merah2..kesian dia. Bagitau doc dia cakap ok sebab perut baby lembut je.

Dulu anak sy 1 bulan lebih mcm tu sembelit, muka merah nangis... lps teran terus tdo.. lps check doc ckp maybe FM x sesuai.. i gune anmum jdi mcm ni.. terus tukar fm.. nw she alright.. dh masuk 7 bulan

5y trước

Skrg pki dupro...

Saya pn bg df n fm . Baby boy kn , terpaksa sbb mcm tak kenyang . Sy bg minum air suam sis lepas sy fm kn baby . Sebelum bg air suam tu sy sendawakan baby dulu . Tp sy bnykkn df lg dari fm .

5y trước

stop fm dia tak sesuai tu bgi df je dlu smpai sembelit dia berhenti lpas tu klau nak bgi fm lgi tukar susu jenama lain lgi try and error klau nak bgi susu fm ni sbb lain budak lain penerimaan dia

Df tu apa sis? Kalau breastmilk + formula milk tak elok sgt sebenarnya. Salah satu je sis

5y trước

direct feeding sis..sy campur sbb kdg2 rase dia mcm tk puas..bila bg fm baru nmpk die mcm puas n bleh tidur lena..

Sama dgn baby sy...bila berak teran2 n ngis

Cuba stimulate kat situ dgn putik kapas

5y trước

yeke,mcm tu ye?ok..nt sy try buat..terima kasih ye utk tip tu..😊