New born sakit mata?

Baby saya since discharge hospital mata kanan dia berair and bertaik mata. Mcm mana nak buat? Sbb tanya doc kk and dorg kata normal. Ada yg penah kena mcm ni?

13 Các câu trả lời

Baby saya pun masa lahir, mata dia berair & bertaik mata. Mula tu biar je sbb ingatkan mmg mcm tu tapi ada jgakk lah lap pakai kain. Lepastu ada balik. Sampai lah follow up appt kat kk, tanya dr.. dr ckp kalau jadi mcm tu sbb ada infection dekat mata baby. Dr suruh try lap dulu pakai cotton ball (basahkan cotton ball then lap dekat mata baby). Kena rajin buat berulang-2 kali. Alhamdulillah skrg dah ok.

haah. sebenarnya normal mgkn sbb mata baby masuk air ketuban masa dlm proses nk keluar. baby sy pun mcm tu. bertaik mata teruk dua² belah sampai tiap pagi or tiap kali dia bangun dari tdo mata tak blh nk buka sbb taik mata penuh seluruh mata so sy minta je ubat mata yg sesuai utk baby pakai. doc kk pun bagi. alhamdulillah skrg mata anak sy ok dh. dia baru nk genap 3 bln 19hb ni

pernah. letak susu bdan setitik seminggu dah ok. tp sbnarnya ada baca yg tk elok . di sebabkn ank sy smpai 3 bln still bertaik mata so sy try jela. ksian jgk bertaik mata. mata berair . selalu sgt kna lap . sakit jgk mata kena lap sslu wlaupun kain lembut blh di katakan sejam tu 5 6 kali lap

baby sya pn mcm ni umur dia 1 bln lebih baru lh xde taik mata tu now dia dh 2bln lebih.tpi kena bersihkan guna kain bersih jgn guna kapas sbb takut serat ii kapas yg halus melekat dkt mata ank

Normal. Kena sllu lap pakai kapas basahkan dgn air suam pastu lap. Bersih terus. Sy dlu mmg bnyk habis kapas bulat tu .. nak sebulan lebih jg baru mata anak ok😄

pernah kena rajin2 lap bsihkn taik mata tu je.lama2 baik nnti.sy ad bce psal blocked tear duct .bnda ni normal.sis boleh google jgk psal bnda ni.

biase la tu ank sye bru baik tempoh mkn 2 bln jgak...kadang ii smpai nk ttup mata pun ade..kdang ii lap ngn air susu sndri or air suam...

ia itu normal untuk baby newborn . lagi lagi kalau dia baru habis mandi lagi banyak taik mata . yang penting selalu lap pakai tuala bersih

nrmal je ...bby sy pun cmtu...punca sbb saraf airmata blum dpt bfngsi dgn matang lg..dlm beberapa hari akan hilang...jgn rsau ok

normal.. selalu lap dgn kapas. sekali lap terus buang. jgn lap pakai kapas yg sama