baby jaundice

baby saya kuning sekejap naik sekejap turun. kalau turun pon slow. susu dh campur. mcm2 petua dh saya ikut. paling lama baby kena kuning berapa bulan ?

2 Các câu trả lời

boleh jd kejap, boleh jd lama. ank sulung sy jaundice 4 hari saja. adik dia ngam2 sebulan jaundice. nk turunkan jaundice ni mmg kena bg bby kerap nyusu. ank no 2 ni mmg tidur saja, susah nk kejut. nyusu pun sikit saja smpai berat drop banyak. hari ke 17 ambil sample urine dan darah utk tgk klu ada mslh pd organ / hormon. alhamdulillah semua normal.

4mo trước

tak apa..teruskan saja penyusuan. sy faham kepenatan tu mcm mana..bby sy smpai warded sbb berat turun banyak dan jaundice adalah salah satu faktor. sy dgn czer ulang alik nk bg bby nyusu. klu menyusu direct kena check balik lekapan, ada masalah nk latch or tidak..berapa lama bby menyusu bdn utk setiap sesi.

ada baby sekejap je, ada baby lama prolong jaundice sampai sebulan lebih. just kerapkan menyusu setiap 2 jam.

4mo trước

saya dah bgi setiap sejam still tinggi juga