Ubat demam untuk baby

Hi baby saya demam selsema minggu lepas. Minggu nih demam dah ok tinggal demam dgn batuk sikit. Dari minggu lepas termasuk hari nij dah 3 klinik saya p bawa baby saya. Yg first hari isnin tu bagi ubat demam dgn ubat sembur hidung (dr kata ubat boleh letak 5 hari saja) . Hari khamis klinik kedua just p neb hidung dia ja. So hari nih saya p pulak klinik lain n klinik tu bagi ubat selsema, antibiotic, radang tekak. Saya heran la dua klinik first tu x bagi ubat sbb baby baru 5 bulan. Klinik yg ketiga dia ubat tu yg saya pelik. Tp dos x banyak la 0.5ml ja. Apa pendapat mommies yg lain boleh ka bagi 3 ubat tu kat baby saya? #firstbaby #seriusnanya #firstmom #bantusharing #pleasehelp #ingintahu

2 Các câu trả lời

sbnrnya xde ubat utk bby bwh 6 bulan melainkan bawa ke hospital. sbb klinik2 tak ada history kesihatan bby kita kecuali hospital. awk hairan kenapa 2 klinik awal xbg ubat? sbb mereka xnk tanggung risiko if ubat2 yg diberikan ada kesan sampingan pd bby. sbb klu nk mkn ubat, kena minum air masak. dan bby awk belum sampai fasa boleh minum air masak. itu sebabnya. for me, awk refer balik dgn klinik. setahu sy dos2 ubat hanya utk 6 bulan keatas. itu pun kena minum banyak plain water.

ok ja tu sis. dorang belajar kan dorang tahu la apa dorang buat. sedangkan kat kkia pun setiap kali nak jarum dorang tanya standby nak ubat demam ka tidak. anak saya pun baru 5bulan. dua kali dah demam