Baby 13 bulan tak suka tangan dipegang

Baby saya dari kecil sampai sekarang akan tarik tangan dia bila saya pegang tangan dia. Ini normal tak atau mungkin tanda tanda autism?

6 Các câu trả lời

rasanya xde kaitan dgn autisme. plus it is too early to detect. Even antara tanda2 autism yg famous mcm xpandang bila nama dipanggil, no eye contact dan speech delay pun at least kne tunggu atas 3thn utk pengesahan. Kadang2 awal2 tu mcm tanda autism tp gradually dia ok mungkin sbb perkembangan dia a bit berbeza dari kanak2 lain. Selagi Doktor xsahkan dia Autism just keep on berusaha tingkatkan mana2 kemahiran anak yg tertinggal ☺️

Anak yg membesar ni banyak fasa dia. At some point dia taknak kita pegang tangan dia. Then tetiba dia taknak kita suap dia. Taknak kita dukung dia. Serta banyak lagi. Kadang sebab dia nk berdikari & bebas. Mommy jangan risau ya selagi takda tanda2 yg lebih luar biasa. Kerapkan main2 je dgn dia & enjoy the journey. Kalau baby saya, makin dia taknak kita pegang, makin laa saya dok pegang2 sampai dia rimas & nangis.

Ada tanda2 lain x selain tu???sebab kalau doktor nk diagnose dan sahkan knak2 ada autism pon kena lebih 5 tanda...kalau panggil nama dia pandang x?dan tak pernah pulak sy tahu xnak pgang tgn tu adalah tanda autism..doa yg baik2 ya utk anak..🫰🏻

1y trước

Tak pandang bila panggil nama

Maksudnya ms dia berjalan ke apa? Dia xnk dipimpin? Tp kan anak sy pn xnk dipegang tgn. Biasa je kot kecik lagi diorang rs tak bebas. Kalau pimpin nk berjalan lagilah taknak.

1y trước

Pegang tangan nak ajar flying kiss, flip the book, tunjuk cara main mainan atau nak sayang je.

Sis kena byk baca pasal perkembangan kanak kanak. Takde kaitan pun taknak pgg tgn dgn autism 😅😅😅 pelik2 ja

1y trước

Kan... Sy yg baca pun, sikit2 nk kait dgn autism. Anak x nk buat nie, autism, anak x buat itu, autism. I know every parent nk yg terbaik untuk anak, but kalau anak ada Autism pun, its not a bad thing kan. Parents yg kena byk membaca, kena tgk development die selari ke x untuk 13 bulan tu sebelum nk ckp tanda2 autism..

normal kalau mcmtu..