Ruam bahagian leher baby

Hi. Baby saya baru masuk 20hari.. naik ruam mcmni, keliling leher dan bahagian pelipat tangan.. cuaca panas sama, rumah tiada AC.. saya ada letak sudocream.. tapi xpasti adakan makin membaik atau makin teruk.. sebelum ni naik bintik2 sahaja merah.. kalini jadi mcmni.. risau sgt

Ruam bahagian leher baby
11 Các câu trả lời

Tk sure boleh ikut ke tk cara saya.. Saya bila cuaca panas start dalam 9 pagi mndi kan anak dgn air paip tpi org tk saran kan biasanya tpi saya buat sbb anak meragam terok sbb kepanasan.. Kali ke 2 mandi belah ptg pula dlm pukul 3 ke 6 camtu .. Rumah pula bahang yg amat, saya sndri siang jeh 3 ke 4 kali mandi.. Leher kurang naik ruam tpi masih ada sikit merah2 tpi tk terok mcm sblom ni.. Anak 26 hari.. Start mndi paip masa 20 hari.. Tapi cuaca hujan saya tk mandikan anak.. Waktu panas terik jeh

rumah sy AC ad,tp rosak..baby pon naik ruam jgak sama mcm baby sis..tp x seteruk ni..bile tnye DR,Dr kata xyah letak ape² cream,cume klau ibu BF kena byk minum air n byk mkn sayur² hijau..skrg musim panas melampau..bukak 2kipas still rasa bahang..sis kena refer DR untuk ruam leher baby sis..dh teruk tu mgkin DR bleh suggest ape² cream untuk baby

Ni da teruk sis.. baby ni nk cooling sis, aircond set 25-26 celcius jgn sejuk sgt..baby awk ruam panas ni, sbb cuaca skrng panas sgt.. awk bwk pegi paeds segera sis, dlm masa yg sama sis bole guna mustela cicastela ni, baby sy baru2 ni pon kne mcm ni, bwk pegi pakar doktor suggest krim ni, sapu sehari 3x, esoknya kering terus

Anak saya pon jadi mcm ni, jadi saya pastikan bahagian tengkuk anak tak berpeluh dan takde susu tumpah dekat situ. Sentiasa lap dan letak anak depan kipas. Lepas dua hari kulit anak dh makin ok. Saya takde letak apa apa krim / bedak sejuk pon sbb takut makin merebak. Nurse pon sarankan jangan letak apa apa .

Anak saya pernah juga kena ruam susu macam NIE... Saya pakaikan bedak anesia alhamdulillah serasi... bila dah kering dan baik saya sentiasa lapkan dengan tisu basah dan sapukan losyen.. Pastikan setiap kali anak nak susu alaskan sapu tangan dileher supaya susu tu tak meleleh ke lehernya...

Baby saya pun naik ruam jugak. Ruam panas naik kat muka. Ada ambil cream dgn doc tapi tak berkesan. Pastu mak saya bawak balik calamine lotion brand hovid. Pakai 2hari terus elok.ni dah berapa hari skip dah naik balik sbb skrg musim panas kan?

teruk ni. awk bawak jumpa doktor ye. lepas mandi lap pakai towel perlahan lahan. pastikan leher pelipat dia tu kering. jangan pakaikan cream sebarangan

jangan pakai sudocream, tu lagi keringkan kulit baby.kena guna cream yg ada skin barrier, jumpa Dr minta cream yg sesuai.

letak bedak sejuk sis . semoga bby cepat sembuh ye syg 😚

kesian baby . awak baik bw baby Pergi kilink pls