Baby prolonged jaundice, sangkut liver test. Repeat again liver test, pending result

Baby prolonged jaundice lepas check full blood test dgn urine, sangkut dekat liver test. 400+ alp. Repeat check balik liver test tengah tunggu result. Bayi 2bulan. Ada ke yang ada pengalaman ni. Boleh share apa rawatan & anak mommies ok ke after rawatan tu? PLEASE SHARE PENGALAMAN MOMMIES SINI YE TQ

11 Các câu trả lời

bacaan ALP tinggi mmg blh dijangka utk baby² bak kata doktor yg cek sy sbb baby² dlm fasa nk membesar tp bacaan atas 400 agak merisaukan la. mcm baby sy hari tu bacaan ALP dia dari 350 jd 600 lps kali kedua ambik darah jd kena rujuk ke pakar. pakar suruh bagi baby mkn appeton baby drops. campur dlm susu or blh je bagi direct mcm tu kat baby. setakat ni tak tahu lg result ALP baby mcmmana sbb 21hb nnt baru review result darah lps consume appeton tu. selain tu bacaan ALP blh naik sbb susu yg baby consume kurang bagi zat kat dia. if menyusu bdn maybe maknya kurang ambik sayur, kurang ambik protein & apa² mknn yg berkhasiat lain.

5mo trước

hai, alhamdulillah drop bnyk dari 600 jadi 400 dlm masa 2 minggu consume appeton drop utk baby tu tp doc nk ambik darah lg sekali sbb bacaan yg cantik utk umo dia at least 320. semoga kali ni yg terakhir dia kena ambik darah. aamiin

3/4 - result keluar alp masih 400+ tak turun dan tak naik. Doc cakap baby normal bawah 400. 400+ sehingga 1k moderate. If more than 1k high risk. Anak saya di level moderate jadi doc suruh repeat lft lagi sekali masa baby 6bulan just untuk tengok trend je. Tak ada ubat apa apa doc suruh continue bf and monitor najis if merisau kan baru kita ke hospital. Minta mommies semua doakan anak saya sihat sihat je ye. Anak anak mommies semua pun sihat je. Terima kasih

anak sy jaundice sbln.. naik turun naik turun result dia, warded skli… tp lps sbln tu turun dgn sendirinya.. sy pon x tau apa yg sy buat utk turunkn bacaan jaundice anak tu.. tapi sy bg dia susu lactogen msa dlm pantang tu… turun pelan2 jaundice dia.. susu badan sy bg semula masa dia 1 bln

anak saya pun prolonged jaundice + sangkut liver test. baby dah 6months, haritu last jumpa pakar 500+ turun 300+ lepas raya jumpa pakar lagi sebab dr still nak monitor. semoga baik2 saja 🤲🏻

6mo trước

Boleh tahu mula mula masa sangkut tu berapa bacaan anak awak? Dia repeat balik lepas 6months ke?

anak saya pun pernah mengalami hal yang sama. tapi, takde apa apa rawatan pun. cuma memang kena ambik darah sampai bacaan turun ke paras normal. boleh minta pendapat doc in charge.

6mo trước

sama sama awak. Insya-Allah yang baik baik shj. memang rasa lemah, yelah anak kena cucuk ambik darah tu, pastu dok fikir keadaan dia. tapi kuatkan diri okay, jangan sedih2, doa banyak2. 🫶🏻🤍

tumpang parking semoga ada jawapan.. anak sy dulu pn prolonged jaundice 1m tp tak sangkut mana2 test jd sy tak tahu

Berapa sebenarnya bacaan normal alp untuk bayi ni? Ada cakap 400 kebawah ada cakap 300 kebawah. Ada sesiapa yang tahu ke?

6mo trước

Saya pun tak sure. Doc di kk kampung saya cakap atas 350 dia refer to pakar. Tapi bila saya balik ke rumah saya kk area rumah saya cakap atas 400 tapi jusst repeat amik darah monitor sampai normal

Ya Allah. saya pun tunggu result. tumpang menapak kat sini nak buat rujukan nanti

6mo trước

Hi awak, macam mana result anak awak? Boleh share apa doc terangkan ke dekat awak

Follow

Fyi