Bayi 9 bulan

Baby hanya mahu makan bubur yg diblender halus. Jika ada pepejal lembut walaupun sedikit dia akan rasa nak muntah dan tersedak. Apa perlu sy buat. Risau sbb umur hampir 10 hulan. Gigi dah tumbuh hampir 4 btg bahagian atas saja. Biskut2 bby dia tak brapa suka.

1 Trả lời

Hi mommy. Rasa nak tersedak tu sebab anak nak start try telan makanan so terjadi gag reflex. Takpe mula² memang macam selagi mommy bagi texture lembut nanti dah lama² okay. Kalau 10m nurse dah suruh bagi makan texture macam orang dewasa tapi mommy dah boleh potong makan dalam bentuk yang kecil dah. Boleh ajar sikit². Boleh campur texture kasar sedikit dah time ni. Kena pantau selagi tak tercekik okay je. Memang budak bila nak belajar makan macam tu. Anak saya pun. Mommy boleh try bagi buah juga sebagai snack.

2y trước

Sampai muntah keluar semua tu tengok juga macam nak tersedak ke apa. As long texture lembut, makanan dalam potongan yang kecil dan masa suap tu kuantiti tidak terlalu banyak okay je