perancang apa yg sesuai

baby dah 3m+. masa appionment sebulan doktor tanya nak merancang mcm mna. sy pilih nak self planning. nak amik pil memang x yakin sebab sy ni jenis kadang ii lupa. m nak amik depo takut and husband x bagi. byk review side effect depo teruk. sebab tu nk self planning. tapi lepas bersama dengan suami rasa x yakin pulak nk self planning sebab takut tersasar. kalau implan okay ke? ada side effect tak? kalau pasang dekat klinik kerajaan kena bayar atau free?

3 Các câu trả lời

samalaaaah kitaaaa... baru lepas lari dri sec injection depo. dorg pnye paksaan tuuu... saya buat self planning, banyak cara klu rajin baca. yg tanam tu, saya dh tanya pada doc GH, dia kata dalam 700++ klu nak tanam. but, my SIL still preggy anak dia no4 even pakai yg tanam tuuuu...🙈

self planning guna condom pon boleh mtk kk ..sy bru try depo tpi tk dtg period terus ...kalau tk okey bru sy stop n self plan je ..kalau terbabas ley amik emergency pil jee

kk ada pil, iucd, depo, kondom. implanon kena pasang kat swasta, bajet dalam rm500. side effect perancang berbeza untuk setiap orang.