baby newborn nangis bila letak

baby bru msuk 4 hari, bila tido lepas susu tertido dan sy nk letak dia dlm cot/katil mna2 la mesti nangis dan terjaga. bleh share mummies mcm mna kita nk letak baby slepas dia dah tido. kena tunggu brapa lama bgi dia deep sleep dlu ke bru letak? #firsttimemom #ngantuk

12 Các câu trả lời

Kalau saya if baby tertidur after feeding mmg saya akan bedung then dodoi2 kejap. Nanti boleh nampak baby dah deep sleep ke belum. Pastu letak slow2 kat baby cot. Tapi mcm saya pakai baby swing. So after letak tu baby x perasan pun dh kena letak kat swing. Now baby dh 1month+ kalau feeding sambil baring kat katil baby terus sleep je kat atas katil. Cuma awal2 mmg saya banyak letak baby kat swing dh 1month ni saya biasa kan sleep dkt katil dngn saya

Kena biasa kn,,,,nntik lma2 X nangis Hbs tu nangis sikit jgn trus dukung,,,biar j dlu, Baby bila dah rsa sedap kena dukung trus dia x kn nak letak kat bawah,nak kena peluk dukung trus Atau klo dia nyusu trtido,,,tgu betul lena,klo sya try pegang telinga dia respon x ,klo gerak blum lena, Ssekli j,,,bila rsa dah lma baby terbaring dukung,,,penat plk brg trus kn

normal tw baby mcm tu.. btw ade cara nk letak baby.. x bley main letak mcm tu je.. mula2 kne letak mengiring dlu.. lps tu bru bg baring, letak bantal apit kiri kanan, lps tu tepuk2 baby dlu.. memg byk step bkn trus letak.. baby sye dasyat sikit, nak tdo atas bdn je.. smpi sakit2 bdn nie.. nseb baik ble da msuk 2 bln, da x prangai mcm nie..

saya baby contact nap contact night sleep dr baru lahir.. masuk 2bulan night sleep dalam bilik dia sorang sampai sekarang.. tp masa fasa newborn masa 2-3 bln nap siang je contact nap, pukul 6.30pm dah night sleep sampai pagi, 3jam sekali lbh kurang menyusu tp tetap tidur tak bangun pun. full-time housewife here

cara sy dari baby 1 bulan hingga 3 bulan, bedung siap sbelum mnyusu, lpas nyusu baby dh trlena, letakkan posisi mngiring, apit bntal kiri kanan baby..baby nk cpai fasa deep sleep mgkin dlm msa lbih kurang 5-10 mnit..sy biar ja smbil2 buat kja lain slagi dia tak nangis kuat...jnji make sure dia btul2 knyang

bedung x? ltak slowlyy. boleh tgok dkt tiktok or utube cara ltk baby tido. sometimes bila kite letak laju sgt and terus bangun or angkat tgn boleh buat baby terkejut.

pernafasan baby akan lebih perlahan and consistent bila dah deep sleep. time tu juga dia dah x bergerak byk mcm bila active sleep

Masa letak tu, cuba letak mengiring dulu, tepuk2 dalam 5-10 minit. Nampak baby dah selesa baru tinggalkan bby dlm cot

Bedung , white noise , yang penting letak bontot baby dulu baru kepala sebab dia ada moro reflex tu yg terjaga

Lpas bby trtdo, tggu dlm 5-10 min dlu, bedung, dodoikan kjp then masukkan dlm cot..tepuk2 sikit..