lactation consultant

baby boy sy dah masuk 3 bln.. n dia minum susu formula sjak dr lahir sbb air susu sy xda.. tp sy mmg nk sgt bg anak susu bdn.. dah tlambat ke klu nak usaha hasilkan susu bdn skrg? ada x lactation consultant yg bole d follow d fb n tiktok..sy kurg mampu so hrp dpt tips yg d kongsi scr pcuma

9 Các câu trả lời

masa anak 1st lepas sebulan bersalin susu badan dah mula berkurang kadang sampai tak cukup keperluan baby. sy tak join mana² group atau follow mana² lactation consultants sebab masa tu takda ilmu dan tak tahu nak tanya siapa. jadinya saya just google dan tgk youtube cara utk boost susu badan. apa yg saya usaha dan amalkan: 1) mindset. kena yakin mampu bf anak 2)jaga emosi. tak boleh sedih, tak boleh stress. ni punca utama production susu kurang. masa pam susu atau tengah susukan anak, sis tengok la movie ke drama ke yang boleh buat sis happy atau gelak. 3) consistent pam susu on time 5 kali sehari. yang ni sis kena setkan masa sendiri nak pam pukul berapa per sesi. 1 sesi ambil masa 20-30 minit. wajib pam pada masa yang sama setiap kali sesi pam supaya badan dapat signal ini masa utk production susu. ada susu keluar ke, takde ke, sikit je ke tetap kena pam. kena tengok dan ejas masa utk pam dan juga timing anak menyusu. jadual pam saya masa tu (5 pagi, 9 pagi, 1 petang, 6 petang, 10 malam) 3) buat power pumping. untuk awal² ni sis boleh buat 2x power pumping dalam sehari. pilih timing mana antara 5 sesi pumping. macam saya buat masa after lunch hour 1x, malam lepas anak tido 1x. kena consistent buat timing yang sama setiap hari. bila production dah banyak, sis boleh je buat 1x power pumping waktu malam. nak teruskan buat 2x sehari pun tak ada masalah. 4) milk booster. sis boleh amalkan makan/minum milk booster. macam saya, saya takda beli apa² milk booster. hanya kenal pasti melalui pemakanan. saya perasan bila saya minum susu fullcream/coklat, makan roti, coklat, oat, kekacang mesti breast rasa penuh dan bila pam susu dapat lebih. jadi sis boleh take note apa yg sis makan. saya hanya kongsi based on pengalaman saya.

Macam saya mmg derct susu bdn kt lb . Tp saya ad juga la tips sbb ada kdg susu drop bila bby high demand .. anak saya boy kuat minum susu tk smpat pam hbis ..cuba awak try urut cm saya dulu susu drop saya urut dulu bg urat susu tu tk tegang .. urut pakai sikat pun boleh .. smbil saya mkn bemom untuk mengalakkan lagi susu keluar sebut Ya matin 77kali niat nk susu bdn untuk anak .. saya buat cm tu smpai anak saya da 1 thun 2 bulan sbb kdg2 akan ada susu drop .. kalau nk pam tngok nipple kita ? Ukuran pam susu kena betul .. Yg penting mindset si ibu sndri Tak boleh stress

Saya pun masa 3m susu kering. Jumpa sampai 5 orang LC nak belajar DF, belajar pilih pam yg betul apa semua. Skrg bila pam dapat lah kadang 1-3oz haha boleh la buat raso2 bagi baby. Syukur dpt bagi juga walaupun sikit (baby demand 4oz). LC yg awak boleh check2 kt ig/tiktok mcm kt bawah ni. Awak check sorang pastu usha je following diorang. Diorang ramai follow geng2 LC juga. All the best! :) 1. Bestnyamenyusu 2. Talksyusu 3. Babylanguage 4. Breastfeedingbabe_ 5. Soothesutalk

3mo trước

Skrg sy pakai empreus. Nip saya sensitif jdi kena pilih pump yg soft suction. Ikut badan mummies ada yg nak hard suction ada yg kena soft.. depends masing2.. nak selamat, sis leh cuba sewa pump dulu.. lepas ngam baru beli. ada byk kedai buat servis ni. btw skrg baby sy 4m. Ambik masa dlm sebulan lebih utk sy naikkan hasil pump jadi 2oz per session. Masa 3 bulan tu 0.5oz je per session kadang angin saja 😅 marilah semangat bersama2 mommy 😆

1.panggil bidan buat urutan susu.kadang urat susu Block jadi susu tak keluar 2 minum air kosong suam selalu 3.pump atau bagi anak hisap utk merangsang pengeluaran susu 4.cari pemakanan semulajadi contohnya lobak putih ,kurma,halba bagi tingkatkan penghasilan susu. 5.search di tiktok atau ig fb Numom..ikuti perkongsian lactation di situ 6.jgn mudah putus asa,minda set kena jaga ,bykkan doa supaya ada rezeki susu badan.

beli pump yang bagus. pump setiap 2-3 jam setiap sesi 20-30 minit, pump saja walaupun takda apa yang keluar. lama2 badan akan dapat signal untuk hasilkan susu, maybe dalam seminggu dua. selain tu makan dan minum benda yg boleh tingkatkan susu macam halba, lobak putih, barli, boleh google yang lain2.

Xpasti kat tt ke fb cari nama Nad masrom..kt ig pon ade kot.

hospital kerajaan sdri ada lactation counselor.

masuk group fb happy breastfeeding msia.

sama lah kita 😟