Bayi nak masuk 4 bulan,hidung mcm ada hingus.dh buat neb n sunction tpi msih ada yg pekat.any tips?

11 Các câu trả lời

kalau pekat lagi ..mmg kene neb lagi cairkan.. anak sye petang neb . pagi neb lagi . baru nmpk ok..anak sye sampai Ade face sedut TU sendiri.. jadi pergi mne2 clinic nak amek neb mmg standby yg kami punya.. beli kat clinic dia jual rm35 jd xde kongsi2.. smbil TU pagi malam spray sterimar.. lepas spray sedut... tiap Kali mandi air suam ngn lemon.. sye sapu balm Tasneem kat dada and belakang tepuk percussion and kalau anak Ade minum susu tepung kene cair kan sikit . kurang kan scoop susu..mmg kalau selsema mmg lambat baik.. anak sye pun fragile sangat.. kalau dh selsema TU mcm mcm cara la buat supaya dia dpt Tido lena dgn baik huhu

Panaskan air letak bawang putih, bila dah suam2 tapi masih ada wap awk alas kepala anak dengan kain macam wap muka tu. Dia memang akan marah tapi tu salah satu cara untuk longgarkan kahak atau hingus yang keras tu. Bila dia nangis hingus2 tu akan ikut keluar sekali meleleh. Lepastu boleh sedut. Tepuk percussion tu jadi mudah bila kahak pun dah cair. Ni cadangan lain selain sterimar tu.

Mandikan baby dgn rendaman hirisan lemon dgn epsom Salt.lps tu sedut hingus baby selalu.sy guna penyedut hingus baby yg pakai bateri tu lg sng..lps sedut bsuh bg bersih nti kering guna lg..sapu minyak cengkih kat dada,blkg,tapak kaki.mcmtu lah sy selalu bt utk ank sy

Guna penyedut. Boleh guna minyak asmak setiap kali lepas mandi & sebelum tidur. Sapu di dada depan belkg, belkg telinga, tapak kaki & tumit. Minyk ni srba guna, utk gatal/luka/lebam/batuk/selsema/demam. Tak panas. Bau mcam minyk gamat sikit. Tepuk percussion jugak.

Mmg ambil masa utk baik, kdg ada yg ambil masa lama. Ikut bdan baby. & kdg kena balik2 neb. Try buat tepuk percussion juga atau try bgi steam dri air pns dgn baby tp jgn dkt sgtla, kot2 la membantu cairkn hingus juga. Semoga ank cpt sembuh

Guna sterimar tu sis. Lepastu rajinkan sedut dengan penyedut hingus tu supaya sentiasa kering

tepuk percussion kerap2, guna sterimar bersihkan hidung, sy letak bawang besar sebelah anak baring potong wedges

beli sterimar dgn alat sedut hingus sis . lepastu buat tepuk percussion .

Ltk minyak herba asmak cpt elok sapu kt dada dn blkg dada

Sy mndi kan ank setiap pg dan ptg guna lemon..