Dilema awal kehamilan

Awal kehamilan ni betul2 memenatkan ya mommies, saya takda buat apa sangat pun boleh rasa nak pitam. belum kira perut asyik masuk angin, pening2 dan mual. nasib baik je ni belum ada alahan teruk tapi tula dua tiga hari ni tengok nasi rasa nak muntah pulak. Kita ni rasa serba salah dengan husband sebab banyak benda tergendala sebab badan penat manjang. Nak kerja pun lemau je. Semoga dipermudahkan segala urusan mommies yang lain. 🤲🏻 #firstbaby

12 Các câu trả lời

masa trimester 1 mmng teruk alahan insha allah slow ii akn hilang bila dh masuk 4bln ke atas. enjoy jeee ok masa pregnant nii lagi satu kalau ada pape luah jee kat suami,insha allah suami akan faham. macam saya dulu trimester pertama mmng asyik makan luar sbb sgt ii tak larat,pastu bila makan asyik muntah nasi mmng tkleh telan tgk nasi pon dh muntah masuk jee 4bln lebih try slow ii makan nasi alhamdullilah ok,suami selalu paksa sarapan pagi (mkn apa yg kita blh makan) mcm sy just blh mkn bubur and bihun sbb tu je blh telan and tu lh makanan sy selama 4bln lebih pregnant. kalau tk mkn pagi mmng sampai ke mlm tkde tenaga and alahan makin teruk sbb perut masuk angin. nasib suami memahami sgt. so nasihat sy jgn sampai tk mkn tauu and jgn terlalu stress. pape mintak tolong suami

betul sis , saya awal kehamilan , Allah je tahu rasa tu mcmne . smpai gaduh dgn laki sbb strss . kita lapar gila tp mkn skit je mual , smpai nk mngis perut lapar . tgk nasi , ayam , telur jd taksuka . mual trus . tp alahan sy smpai 7w je . masuk 10w alahan gosok gg pula , asal gosok gg nk muntah tp tak terkeluar pun muntah tu . masuk 12w alahan gatal2 stu bdn smpai skrg 14w . tiap mlm nk tido , tergaru2 sbb tak tahan . bgthu nurse kk pun tak de dpt pape losyen ke ubat ke. jd kene sbar je . enjoy jela.mnikmati . sy 13w hb low . makan ubat kk , tak ok . nk pitam walaupun takde buat pape . berat jd turun . risau kandungan je . hrp baik baik jela dia .

2y trước

allahu semoga terus dipermudahkan urusan sis 🫶🏻 setakat ni saya cuma mual2 je berharap takda apa apa alahan teruk.

Enjoy your pregnancy journey 🥳🥳.. setiap org lain2 simptom. X sama dan jgn samakan diri kita dgn org nanti kita jd down. Kena betol2 jaga emosi time pregnant ni. Kalau x larat, terus terang dgn husband. Slow talk bg paham. Sy masa pregnant first elok je walaupun alahan teruk sampai keluar masuk wad byk kali. Tp still boleh buat keje even yg berat2. Tp pregnant yg kedua ni, dah nak masuk 9 bulan, kerap nak tido je rasa. Buat keje sikit pun dah cepat sangat letih

2y trước

Biasa la tu. Hormon x stabil. Sy pun emosi lain mcm pregnant kedua ni. Tiba2 menangis x tentu pasal 😂. Bukan ada gaduh dgn husband ke apa pun. Tp husband faham. Keje2 rumah pun dia x bagi buat kecuali kalau sy betol2 larat. Masak pun kadang2 dia yg buat walaupun penat balik keje Selagi suami x ckp apa2, puan pun jgn fikir yg buruk2 sangat. Think positive je. Suami dah tolong, puan buat la something utk happy kan dia sbg tanda terima kasih. Ini cara sy la utk balas budi suami.

tu la.. enjoy je😃 saya alahan xde apa..yg truk suami saya .ksian la stiap pgi muntah .silap makan angin. penat la apa la . sush nak pgi krja..ksian la bila tgok. tpi yg tu yg buat jdi rndu. emosi turun naik tu mmg biasa sbb pregnant tpi yg penting communication dgn husband tu. enjoy tau sis❤️❤️

Skrg sya alami lah sis. 7 week baru. Tak boleh hidu bau rumah. Terperuk ja kat bilik. Makan tu ini tak lepas. Asyik muntah dan berliur banyak. Sengsara. Menangis ja kerja sya hari2. Badan lemah dah.

Banyakkan bersabar ya.. sy pun mengandung mcm tu jgk, dgn alahan teruk.. dengan penyakit lain lg.. 6 klinik pakar kena hadap...ubat² lg.. InShaaAllah demi anak kena kuat tau..

2y trước

InsyaAllah, sis juga tau. kita kena kuat untuk zuriat 🫶🏻 semoga dipermudahkan urusan sis!

normal awak. nnt makin besar kandungan awak makin mcm2 akan kita rasa. pengorbanan sorg ibu. fighting awak. enjoy your pregnancy journey❤️

2y trước

sama2 awak🌻

Sama la awak . Tapi risau pulak kurang makan ye . Takut effect kt baby . Hm agak2 bhye ke kt baby kalau kita kerap pedih kt perut susah nk makan

2y trước

Perut lapar , mulut cakap tak nak . Hmm kena makan yg fav je terima haha

hehe memg mcmtu.. bkn penat fizikal je.. emosi pn sme.. nant da 2nd trimester, sume akan ok.. skg nie kne byk2 sabar n take care ye mommy!

2y trước

InsyaAllah, terima kasih banyak sis. Tengah berusaha untuk kuat ni sebab banyak tanggungjawab kena settle 🥺

First trimester sy pun asyik tido je.. dengan muntah2 nya lagi.. masuk 2nd trimester baru ok sikit. All the best!

2y trước

Sama! Malam tidur awal, esoknya tido siang lagi 😂 terima kasih atas kata kata semangat 🫶🏻