Makan nanas

Assalamualaikum..sya da masuk pregnant 23w n teringin sgt nk mkn pejari nanas tpi husband and mentua x bnr kn..rsa sedih sgt😭😭

10 Các câu trả lời

Saya makan nenas dari 1st trimester. Asalkan nenas tu dah ranum/masak. Bagi saya tak ada hal. Saya pun 1st time mengandung. Buku pink momies dapat dari klinik pun catat boleh makan nenas jer.. Cuba baca di muka surat belakang.. Sana ada tulis. Yang penting tak makan 1biji besar buah nenas dalam sehari 🤣🤣 pakar pemakanan / pegawai pemakanan kat klinik pun syorkan saya makan nenas. No problems. Masa berklinik sila la tanya banyak² kat nurse/doktor. Pegawai pemakanan selalu tanya.. Ada buat pantang larang makan sendiri tak kat rumah? Lepastu pegawai pemakanan tu akan tanya.. siapa cakap/siapa yg larang makan? Haaa siap.. 🤣🤣🤣

Allahuakbar. makan je sis. nak makan yang buan nya pun boleh. jangan lah percaya mitos. nak info yang betul, follow dr imelda. bukannya nak makan sebakul pon kan. biasa org mengandung ni teringin nak makan tu sikit je. bila da dapat rasa puas hati dah. saya sepanjang pregnant apa yg halal teringin tu saya makan je. air kelapa org duk kata jangan minum awal, awal2 saya minum je. takde la pulak nak terberanak. aduhh saya ni dah la peminat pajeri nenas 🤣 kalau kena sekat maun saya merajuk tak balik rumah hahaha

maybe depends dgn bdn msing2 jgk kot, tp sy mkn jgk wak sbb teringin. Nenas yg dh masak manis tu msa first trimester sy mkn sepotong, lpstu skrg dh second trimester 24w sy pnh mkn lg yg manis2 bnyk jgk. Pakar Obgyn sy pn ckp boleh je makan, dia ckp klau nenas menyebabkan keguguran, kna mkn 5-6 biji jg nenas tu bru ingredient dlm tu blh sbbkn gugur. Ssh nk ckp blh ke x sbb lain bdn lain reaction kott

sya dah 25week1d... semalam sya makan sbb teringin tpi saya ambil 1 ketul kecik ja potongan dadu, sekadar nak merasa rasa ja sbb teringin jgak nk mkan... sya tk bnyak ckap makan je trus 😅, alhamdulillah tak ada pape.. laki sya ok saja sya nk mkan apa2x asal kan jngan berlebihan🤭

waalaikumsalam , sya cadangkan sis makan kuah dia je .. ada rasa2 nanas sikit jadi laa pakai melepas rasa .. bukan apa , tkut nanti sis makan nanas x ngam dgn perut nanti .. makan kuah pon jgn byk just bagi lepas rasa je ..

you should not eat pineapple because its contain bromelain, an enzyme which breaks down protein and also cab lead to early labor. 3 fruits that you really should avoid are grapes, papaya and pineapple.

boleh jaa makan sis klu tringin..klu tkt makan 1 ,bgi lps2x mgidam..syg mgidam durian 3bulan tkut2x juga nak makan..tp tliur sgt..makn 3bji..jaa... skrg 23 week daa..doa2x yang baik2x jaa

If teringin makan la sikit buat rasa je. Nenas bahaya kalau makan banyak, banyak mcm 7 biji ha gitu😅

suruh dia follow dr imelda di Facebook. bnyk maklumat tentang mitos kehamilan Dr beritahu.

lepas 5 6 bln makan je la..jgm makan sebiji nenes tu sdhla.. hehhe..