First Period selepas bersalin

Assalamualaikum, Sy yg haritu tanya soalan ttg masalah menggunakan tube kencing. Alhamdulillah selepas 18 hari sy sembuh dan dpt kencing normal semula, terima kasih pada yg bg nasihat dan sokongan masa tu ya. Disbbkn ni pengalaman pertama sy bersalin, nk tanya. Normal ke keadaan yg sy alami skrg. Darah nifas sy habis pada hari ke 36 (sebelum tu ada cucuk depo, masa checkup baby di KK. sy kata tknk dulu tp nurse insist sbb doctor mmg tk bagi sy pregnant jarak dekat) sy sticker kuning (HB low masa pregnant dan ada masalah anxiety dan depression) Lepas hari ke 8 stop darah nifas, ada keluar darah sy rasa period kot. masalahnya dh 24 hari ni tk benti² . Sy tanya nurse yg handle sy dia jawab normal tp darah yg keluar lebih 15 hari tk normal. sy rasa bodoh kejap. so normal ke tk normal? so sbbkn sy ada masalah depression tu, sy tknk lh tanya dia soalan yg sama kali ke 3 sbb risau arwah je nurse tu sy kerjakan. Jadi ibu² boleh jawab soalan sy atau share experience masing²? Sy risau sgt² 😔 #ingintahu #seriusnanya #firstbaby

3 Các câu trả lời

sy pernah ccuk depo 2x.. nonstop spotting darah slma depo tuu.. lpstuu sy stop sy ambil pil bru laa darah pon stop.. tuu tanda depo xssuai dgn badan.. mula2 ccuk depo 1st nurse kata normal, ccuk kli kedua sma jgak.. tarikh utk ccuk depo kali ketiga sy xpg, beli pil kat farmasi.. sy mkn pil period on time.. janji jgn skip pil..

12mo trước

Boleh thu nma pil sis

Haritu saya jumpa doc pakar, dia ckp kalau dari segi medical, darah nifas akan keluar selama 60 hari.. in between sometimes akan stop. Kita ingat dah habis pastu keluar balik. So saya baru ni lepas baby masuk 2 bulan mmg darah dah betul-betul stop.

darah nifas kena berhenti 15hari dulu, baru kira period. kalau x ckup 15hari still lagi darah nifas.

2y trước

kalau dh lebih 60 hari bukan kira as darah nifas dah. lepas 60hari ade stop walau sedetik pon, darah next kira as period. tapii kalau xde stop walau sedetik, kira as darah istihadah.