Anak susah makan

Assalamualaikum....saya ingin bertanya kan pendapat dan apa2 cadangan untuk masalah saya ni....anak saya sejak dari 6 bulan lagi susah untuk makan....sehingga lah usia nya sudah 11 bulan...saya masih lagi terpakse ..halus kan bubur nya...dan beri nya makan mengguna kan picagari....kerana die tak nak bukak mulut bila di beri makan....saya dah cube bagi nasi kasar ....nasi lembek ....tapi masih die X boleh terima ....kalau boleh pun 3 sudu ...itu Pon hujung sudu ...lepas tu ... rapat mulut nye.....saya dah bagi spageti ...pon same jugak.....yang die boleh terima dan buka mulut... hanya lah makanan manis...macam buah.....ais krim...kek....segala bende manis...die boleh makan....dan nak makan berapa bnyk pun boleh....cuma makan biase makan ni...die xnk.....apa perlu saya buat...ade tips lain ke....saya dah bagi juga appeton....Pon macam tu jugak....tolong saya ibu...ibu ...

1 Trả lời

dah kenal kan makanan manis sekali mmg lah die tolak semua real food. sbb real food xda rasa. knpe lah bagi makanan bergula dkt budak bwh 2y? ni lah antara kesan dia. yg awk perlu buat skng ni, jgn bagi makanan manis dkt anak, x kira lah dia menangis ke mengamok ke ape ke jgn bagi. buang segala manisan utk bby dkt rumah tu. utk buah xde mslh. tapi in situation skng ni, boleh limit kn buah tu or bagi buah yg kurang mnis. avocado ke. lps tu try bagi mkn nasi biasa yg kite mkn, ltk lauk sikit. masak lauk jgn ltk garam pulak utk baby. ajak dia makan sekali wktu awk makan. bagi dia suap sendiri. ajar dia mcm mana nak makan. biar lah dia nangis sekali pon jgn sesekali bagii makanan bergula. aiskrim ke kek ke ape2 jela. nak bagi ice cream awk buat ice cream sendiri guna full cream dgn buah bekukan. kek a big no. sbb kek bykkkkkk gula. puding ke ape ke semua awk buat sendiri tanpa gulaa. biar manis buah xpe. bukan manis gula.