Bayi 6 bulan

Assalamualaikum...nak tnye ibu2 kat sini...anak saya 6 bulan 16 hari dah....susah betul bagi makan....kite bagi makan bnde yg kite kunyah Pon....die leh nak tercekik....bubur nasi pulak....Kene sehalus mungkin....X boleh berbiji kecik pon X boleh....die akan muntah balik....bile dah blande knee tapis halus lagi....tu pon...berpkse makan....memang macam tu ke.....saya anak pertama....jadi Sy X tau leh buat ape....bagi keledek rebus Pon xnnk....HAihhh.....macam mane ek??

5 Các câu trả lời

bg makan benda yg kita kunyah?? rasa mcm xhygiene kalau bg mkn benda yg kita kunyah. bby 6 bulan mmg pmakanan dia kne halus sehalus boleh. mcm puri. bubur pon kne blend mcm puri. sbb tu nama dia puri. tak ada biji2 apa pon. sy xd tapis2. kalau buah,sayur apa smua pon xtapis. cuma masa steam kne agak2 lembut ,masa kne adjust .dan bila blend pon kne betul2 halus. tak halus tmbah air.

Puan, untuk usia 6 bulan ke setahun, anak dlm proses pengenalan makanan. Memang kena halus mcm puri. Jngn paksa dia makan. Chill je. Wujudkan suasana happy. Dia baru nak kenal. Nnt sikit2 ubah tekstur makanan ya. Ikuti FB Happy Baby Food Malaysia. Banyak perkara boleh belajar di sana.

Sis kena tahu beza gagging(mual) dan choking(tercekik). Normal utk baby akan gagging sebab baby baru belajar untuk makan. Normal jugak kalau baby makan sikit. Dont stress dont paksa paksa. Sis boleh tengok ig Dr Amalina Daud, Irissukamakan, Aidaruddin, dorang ada share tips baby makan.

tak perlu paksa x perlu stress x perlu marah dia.. normal bayi mkn ckit.. susu masih mnjd keutamaan dia..

2y trước

Betul. Bawah 1 tahun, susu yg utama. Makanan tu tambahan nutrien.

terima kasih atas nasihat