Gugur

Assalamualaikum...saya hamil 6 weeks...saya bleeding dan dsahkan gugur....doktor kata sy xperlu dcuci dan saya dah pon kluar wad..skrg sy maseh lgi buat upt dan kptsannya double line..ape pndpt kwn2??hati saya kuat mgatakan kandungan saya maseh ade sbb saya rasa perut saya maseh besar dan sakit2 lagi

13 Các câu trả lời

Hi sis. . Early miscarriage at 6 weeks, tak perlu cuci kalau Dr dah scan, dah buat investigation semua & kes dah refer kat Dr pakar. Kalau Dr cakap complete miscarriage berdasar kn ultrasound yg telah d lakukan termasuk lh transvaginal ultrasound (scan ikut bawah), so memang completely dah gugur ye sis. Sebab scan yg d lakukan tu bukan saja utk detect kedudukan janin dalam rahim kita, tapi scan tu juga utk menentukan kedudukan janin samada betul berada d dalam atau pun d luar rahim (transvaginal ultrasound). So once Dr dah cakap complete miscarriage, means rahim kita memang dah kosong. Tak perlu cuci sebab still awal kandungan, kantung yg dah kosong tu akan turun sendiri seperti kita datang haid biasa. Melain kn ade certain kes, dah miscarriage tapi kantung & janin tak keluar secara semulajadi mengikut tempoh masa yg telah d beri kn oleh Dr, so kes macam tu memang akan d rujuk semula dengan pakar utk d cuci. Utk test upt still +ve, sebab hormon hcg still ade dalam badan kita then boleh detect masa kita buang urine. So kalau nak test semula upt kena gap 3-4 weeks after, baru boleh check semula. 😊🤗

Memang upt check masih double line sebab awak pregnant tapi dah gugur, saya pun pernah rasa macam awak, last - ii baby keluar sendiri. Kemudian saya pergi hospital untuk cuci Dan keluar kan uri, ibu mana nak caya yg kandungan gugur, masa saya scan dulu jantung dah tak berdenyut pun, sedih nangis seharian...

Wslm. Kalau dh doc sahkan gugur, betul la tu. Btw bleeding tu sekadar darah ke ada ketul2 daging? Hcg tak hilang serta merta. Even after 2weeks gugur pun still akan double line. Tggu sebulan gitu baru hilang. Perut memg akan ada even gugur. Tak hilang

5y trước

Dh ada kantung and janin? Kalau doc kata ok, maksud dia ok la kot. Cuma kena banyak bedrest. tp kalau dh makan ubat kuat rahim still bleeding pelik jugak 😅

sy dnc ms kndgn 8mnggu...sbb incomplete mc.. bdn kite akn rs sprti mngdg wlpn tlh ggr ambl ms lbh krg 40ari utk hrmn kmbl nrml.sbb tu cek upt msh pstve..ape2 pn slmt brpntg sis.jg diri ye..pas 3wek ggr bph scan smla utk kpstian..

sy pun bleeding n dsahkn gugur ...n tk prlu cuci..lps rpeat upt n doktor sahkn ngtve...tup tup tahu tahunya bln dpn lps tu sy prgnt lg..☺️☺️alhamdulillah rezeki...

5y trước

alhamdulillah sis rezeki...😆😆

Positif line akn mula pudar selepas keguguran sis.sya semingu keguguran masi double line.tp makin pudar.2minggu kemudian br negetif..

Lpas ggur UPT memg masih +ve line.. Cube test 2mgu lpas ggur.. InshaAllah -ve line

sis bleeding tu byk sgt ke?? sy pon ade bleeding, tp sikit je, sy risau 😞

Double line tu terang ke samar samar? Takut preggy luar rahim.

Kalau keguguran akan positif sis. Nanti akan hlg sendiri.