Bersalin

Assalamualaikum..n pg semua..blh kongsi tak, siapa ada pengalaman bersalin kene induce? Sakit sgt ke dari bersalin tnpa induce..tq yg sharinh

10 Các câu trả lời
 profile icon
Viết phản hồi

Saya induce, mula2 dia sweap masuk jari bg kepala baby engaged, second dia masuk ubat kat bawah, tunggu 4-6 jam tp masih tak de bukaan, third after 6 hours masukkan balloon, tunggu ballon jatuh maksudnya dah 4cm,mula2 masukn sakit sbb dia paksa bukaan tapi lepas 2 jam takde rasa sakit. nak dekat 6 jam tiba2 rasa sakit yg amat. tp balloon tak jatuh2. panggil nurse cakap dh sakit and minta keluarkan balloon. nurse check tgk dah ada bukaan sampai 6 cm tp balloon tk jatuh sbb kepala baby himpap balloon tu. dia tarik keluar then terus hantar labour room, pecah air ketuban after 1 hour baby keluar. tu pun nyaris nak caeser, tp doc cakap saya pandai teran so boleh keluar normal. padahal dh salin baju nak gi caeser. kuasa tuhan 6cm nak ke 9 cm tu kejap je. kalau tak kena caeser sbb baby dh lemah. 1st experience bersalin 1st baby dgn induce. for me depends. ada org kena 1st procedure dh sakit boleh beranak mcm saya baby mmg seronok kat dlm. sampai kena last procedure. tu pun hujung2 baru nak sakit. sebelum tu mmg takde rasa apa. sakit masa balloon kena himpap and pecah ketuban je. yang lain takde rasa apa. just ngilu2 la masa kena seluk2 kena masuk balloon tu.

Đọc thêm

Rase dy x sme sis ... Sye pn induce jgk .. Serah diri ari jumaat mlm .. Esok pgii pkol 9 msok ubat ... Xde rse ap2 pn ... N dy chek dlm pkol 12tgh arii ... Dh bkk dlm 4 cm ... Xde rse sket lagii ..dlm pkol 3 dy chek lagii .. Dh bkk dlm 5 cm n dy tolng bkk kn cm nk jdiikn 6cm . Ok lagii x sket sgt ... Dlm pkol 5 contraction dh rse .. Tapi still boleh tahan .. Dy dtg kjap2 sket nye .. Dlm pkol 7 chek lagii dh 7 cm ... Tros msok lbrom .... Sket dy maii kejap2 ... Boleh tahan lagii ... Lpas dy pech kan air ketban 2 bru stat sket ... Kuat ... Tp boleh trima lgii ... N cm tros bkk 10cm .. Dlm msa yg cpat ... Alhmdllhh .. Dipermudahkn ... Satu je petua nya ... Banyak kn baca surah mariamm .n mnx ampon dgn suamii .. .. N bejalan ... Sket mcm mne pn bawak jalan ...

Đọc thêm

Saya kena induce masa anak pertama sbb air ketuban kurang..memang sakit la rasanya..sakit lebih dr sakit nak bersalin normal tu..masuk ubt kat bwh..mcm panadol actifast tu..2 biji..dlm jam 11 pg..buka jalan jam 3 ptg ..masa tu 3 cm..masuk labour room..sampai jam 1 pg esknya baru bersalin..sakitnya..sampai nangis x keluar air mata hu..hu..compare ngan bersalin anak ke dua & keempat..memang lain sakitnya..anak ke tiga sis czer sbb breech..

Đọc thêm
4y trước

Sy ank ke dua ni..anak 1st emergency czer..yg ke dua ni nk cuba normal..tp dh 9 bln bp tggi plk

Thành viên VIP

Saya overdue seminggu. Khamis pagi masuk ubat, tak ada apa. Petang tu masuk ke dua. Bukaan buka 1cm je. Sakit tu boleh tahan lagi tapi doc nak tolak cser sebab tengok saya dah tak tahan sangat, padahal tak sedar pun masa tu ketuban dah pecah around 1.30 pagi. Kemas2 barang nak tolak lr untuk cser. Bila kat lr, tak jadi cser bila doc lr cek ketuban dah pecah. 11.21am baru bersalin. Sakit tu bila 6cm ke atas 😂

Đọc thêm

Ada pengalaman, kena induce tak terkata nak kata🤭 Anak kedua ni baru lagi lepas bersalin, dlm berpantang. Hanya boleh cakap 4kali ganda sakit dia woo dr contraction biasa🥴😂

Saya induce. Sakit. Tapi baru 1st time bersalin so tak boleh compare dengan yang tak induce punya pengalaman😄

Anak first kene induce 10jam last2 czer sb baby memg belum nk kuar hospital paksa bersalin pecahkan air ketuban

4y trước

dah overdue ka time tu sis?? ada tak dktr ckp apa2 psal bby blm nak kluar??

Ipar saya kena induce... Dia ckp better lgi brsalin tanpa induce.... Sakit tu memng laen sgt... 😅

Thành viên VIP

Saya semua induce. Masuk air kt tangan tu. Mmg sakit tapi bertahan je

4y trước

Ye mmg nurse pun cakap,masuk air kt tangan tu salah satu induce jgak

sakit tu tuhan je yg tahuuu, xterkata sakitnya..