susu dan ubat

Assalamualaikum..maaf nak tanye...ubat2/vitamin yg nurse bagi tu boleh x masa makan ubat tu bilas minum air susu tepung/susu segar??terima kasih

5 Các câu trả lời

Wsalam..xboleh sis..sb susu mghalang pnyerapan ubat/vitamin.. mkn ubat tme perot kosong bersama air kosong atau jus oren/ limau kasturi/ delima.. sebaiknya tanpa gula.. kalau sis nak minum susu/kopi/teh boleh, tapi selepas 2jam pengambilan ubat2/vitamin.. harap membantu 😊

Susu menghalang penyerapan sis.. minum dengan air jus buah. Sy setiap Kali makan ubat telan dengan air Oren sunquick atau limau kasturi. Makan masa perut kosong ,2jam lepas makan

5y trước

Kalau ubat tu disarankan makan masa perut kosong. Ya.. makan after 2 jam

Waalaikumsalam.. Vitamin elok d minum dgan jus buah... susu x boleh sebab mghalang nutrisi ubat.. klau xde jus buah minum ngan air kosong je pn ok..

Vitamin xboleh mkn dgn susu. Sbb susu akan buat vitamin x diserap ke bdn. Kena jarakkan masa .

yg sy baca, susu mnghalang pnyerapan ubat.. jarak kn 2 jam sbelum atau slepas kalau nk..