Nak tanya

Assalamualaikum...ibu dalam pantang mmang wajib pakai bengkung ke? dan selain set bersalin boleh gna apa lagi yer smasa berpantang?

2 Các câu trả lời

X wajib , pakai bengkung utk kemaskan balik perut yg dh menggeleber supaya jadi kempis mcm sebelum pregnant. Kalau sis x selesa x yah pakai, nanti dah habis pantang boleh buat sit up utk kempis kan perut balik. Boleh exercise. Depends. Kalau mak2 kita ni suruh pantang elok2 sbb bukan hanya utk kesihatan mental/ emosi tp jugak utk kesihatan fizikal, bg badan fit balik mcm dulu2. Lagi, sis boleh guna param n pilis utk sapu badan bahagian badan, bahan2 yg panas dan wangi dpt bagi aura/ tenaga positif dalam diri kita. Yelah proses bersalin kt memenatkan. Dan lagi, dlm pantang banyakkan pasang ayat suci Al Quran dan zikir2, bagi kesihatan jiwa/ rohani.

5y trước

tq atas nasihat dan cadangan🤗

Wasalam... Xde la wajib pakai bengkung tu, cuma pakai nak dapatkan balik badan asal kita, nak kecutkan rahim semula..

5y trước

Ade setengah pendapat macam tu la.. Tapi kalau pikir balik, macam mana dengan orang yg ceaser kan, xboleh pakai bekung.. Kalau ade kemampuan n selesa boleh pakai, sy pon pakai tapi smapai habis pantang je.. Panas, nak menyusu anak tak selesa..