Ikhtiar untuk hamil

Assalamualaikum .. Tngh ikhtiar untuk hamil. Ada tips x .. Slain amalkan asid folik ,, ibu² kat sni ada amalkan mkn ubat yg lain x.. Ye mmg rezeki dari allah.. Cuma apa slahnya kan dlm msa yg sma brusaha sndri .. 😊

17 Các câu trả lời

Wa’alaikumussalam, mcm pengalaman sy sendiri. Start awal bln 2/2021 sy & suami buat Keto Diet (100% Cut Carbo & Sugar) smp awal bln 06/2021. Drpd berat 84.5kg kpd 63.85kg dgn ketinggian 153cm (dr Obese II kpd Overweight). Aim ms ni sebenarnya nk mudahkan sy solat sbb rs bile gemuk nk solat rs mengah je & aim nk tour ngan motor bersama suami lps pkp. Perancangan Allah lg hebat. Pd 9/6 sy check upt sbb dh delay 3 hari - Alhamdulillah pregnant buat kali pertama setelah 13.5thn mencuba. Moto sy & suami - Stay positive & be kind to other people especially parent, parent in law, siblings & others (bykkan memberi & bersedekah). Solat fardhu jgn sesekali tggl (berjemaah dgn suami lg afdhal ms pkp ni) & klu berkesempatan dirikan solat tahajjud & solat dhuha. Utk pengetahuan sy & suami msg2 berusia 42thn & 40thn. 10/07/2021 ni genap usia sy ke 42thn 💪 Perjuangan yg br bermula #pcosfighter #cystsurvivor #3xiuifailed #cervicalpolypssurvivor #ttcjourney #exketodieter #momtobe Beautiful Patience with ❤️

Hai sis, sebelum amalkan apa-apa ubat selain folic acid kena tanya doktor dulu. Takut badan binasa. Saya pernah try susu efferty 3bln tapi tak menjadi. Selepas minum susu efferty ovari kanan saya timbul/benjol boleh nmpk. Saya pergi jumpa doktor biasa di klinik dia nmpk kemungkinan sprt anggur byk/ovarian cyst/pcos. Esok saya akan jumpa doktor pakar dan juga maklumkan saya minum susu efferty betul-betul sebelum kejadian tersebut/benjolan. Selepas saya stop minum susu efferty atas nasihat suami/MA, dah tak ada benjolan yg timbul tu. Sebelum minum susu efferty pun saya mmg tak ada benjolan yg saya katakan. Selepas drp susu efferty tu saya hanya amalkan folic acid setiap hari tak sampai sebulan dh lekat. Alhamdulillah. Saya berdoa agar ovari kanan saya sudah kembali sihat & normal. Amiin.

3y trước

Cyst ni boleh terjadi sbb ketidak seimbangan hormone n cara pemakanan. Mungkin semasa/selepas awak ambil efferty awak tak amalkan cara pemakanan yg betul. Kebetulan awak minum susu efferty lepastu pergi check and detect awak ada ketumbuhan. Cyst ni bukan awak check harini takde cyst, esok awak tak akan dapat cyst. Bila2 masa kalau cara pemakanan awak tak betul boleh jadi ketumbuhan ni. Lagi satu acid folic function utama bukan utk kesuburan. Acid folic adalah utk melawan kecatatan janin. Boleh google utk lebih detail. Btw saya bukan pengedar efferty. Saya consumer efferty and so far saya minum Alhamdulillah senggugut makin kurang. Most yg minum susu efferty yg ada cyst/pcos lepas scan lagi sekali ketumbuhan dia makin mengecil. Boleh jadi jugak kehamilan yg berjaya tu disebabkan susu efferty. Hehe. Semoga Allah permudahkan awak sepanjang mengandung dan bersalin. Aamiin

sperm boleh hidup dalam rahim antara 1-3 hari. jadinya, tahukan trikh bila agak2 waktu subur awak. then bersama laa. andai kata xboleh setiap hari, cuba dalam hari ke10 dari hari pertama awak period, smpai hari 17, awak bersama setiap dua hari skali. dan kalau awak rasa awak ada keputihan bnyak yg bewarna putih telur, awak bersama waktu tu. saya pun try mcm tu lepas gugur. Alhamdulillah next month pregnant lagi. skrng dh 36w. tp saya pun amalkan folic acid setiap hari juga. suruh juga suami awak makan folic acid, sbb dia boleh improve kualiti sperm. kalau xberkesan mngkin boleh dpt consultation dari gynae. ☺️

3y trước

selain tu, kalau husband sis merokok, boleh suruh dia stop. mcm husband saya, dia xmerokok tapi vape laa. then, awak boleh excersice ke. mean amalkam gaya hidup sihat jugak. jgn makan manis slalu. cuba dptkan bmi yg ok. insyaAllah. doa bnyak2 ☺️ saya doakan semoga puan berjaya Aminnn

cara saya pulak, amalkan minum buah zuriat yang didoa oleh ustaz. saya mintak izin ustaz di masjid untuk mendoakan buah zuriat tu spya sy dan suami dpt zuriat. alhamdulillah atas izin Allah, dah dpt rezeki anak sorg. ttc selama 6bulan. dlm masa yg sama bnykkan sedekah di msjid walaupon sedikit. 😊 . itu cara sayalah.

cuba awk pergi berurut dan naik kan peranakkan... lepastu cuba awk amalkan minum susu kambing dengan kurma, atau awk try carikat google cara buat nya... insya allah cepat lekat. lepas dah minum cuba awk bersama dgn suami sebelum period dan selepas period. selalu ye lepas period telur kita ni bagus

Sy 8thn ttc.. Alhamdulillah skrng dah 25minggu..sy dan suami amalkan produk mommieswellness.. Boleh cari kat fb atau instragram.. Nak ikhtiar kena suami isteri.. InshaAllah

Bersama 3hari berturut sehari sebelum, hari semasa subur n sehari selepas subur. Doc yang nasihat kan. Sy try n berhasil. Sekarang dah 10weeks 🥰🥰

sebelum period 2/3 haari sebelum period kerap bersama sebab waktu tu tengh subur inshaAllah ikhtiar ye

Amalkan Jus mamariam , folid acid makan banyak buah dan sayur² macam taugeh

sye haritu guna produk listra,,,ada buah zuriat,,alhamdulillah mengandung