Ingin bertnya

Assalamualaikum sya mau minta pendapat baru" nhe saya dapt info dri nurse mengatakan untuk vaksin covid19 sya sekarang megndung 6 bulan adakah disni ibu yang sedang megndung sudahh megambil vaksin? Saya bukan ap risaw sanggt sbb ada yg cakap vaksin nhe tidk baik saya just minta pendapat tqq

33 Các câu trả lời

Bila setiap kali check up pregnant ok & tnya pendapat Dr pun ok, better ambil utk prevention. Sy 1st dos x sedar dah pregnant bbrpa weeks, 2nd dos dah 14 weeks, alhamdulillah just effect 1st dos rasa nak demam & 2nd dos xde effect. Imun ibu mengandung seriously mmg rendah sbb kongsi dgn baby. Baru² ni sy selesema teruk & lps elok selesema, hilang deria bau selama 5 hari. Jika tak diambil langkah pencegahan wallahua'lam apa jadi pad sy. Sakit & sembuh semuanya dari Allah, kita yakinkan diri apa² langkah pencegahan diambil sbb nak protect diri & baby ❤

saya 1st dos 14weeks 2nd dos 17weeks . Alhamdulillah ok je effect cuma lenguh tangan & sakit kepala dlm sehari esoknye dah ok . bagi saya lebih baik ambil sis kita jadikan ikthibar banyak ibu2 mengandung yg tewas dengan covid19 ni . Doktor sendiri bagitahu saya kalau kene covid masa 3rd trimester yg teruk sis biasanya kalau tk ambik vaksin . risiko tinggi untuk ibu hamil yg tk amik vaksin . saya terus terang . saya mengandung kalini jadi sangat takot sampai saya dh disahkan ade anxiety . kita ikthiar je sis . sihat sakit allah yang tentukan .

Sy belum ambik, sbb dgr cakap doktor jgk. Doktor checkup xsuggest lg ambik, so awak pun dgr la cakap doktor awak jgk. Kalau risau sgt, cuba bring up time check up dgn doktor tu. Sbb dia dh tgk kondisi kita mcm mana. Kalau ikutkan majoriti yg ambik vaksin, mcm okay ja semua. Bagi Sy jgk sgt tak adil utk org expect bila dia ambik okay, so kita pun mesti okay jgk. Mcm makan panadol, org lain makan okay je hilang sakit kepala, tapi ada jgk yg makan panadol tapi gatal satu badan, sesak nafas. Depend mcm mana penerimaan badan jgk benda ni.

Waalaikumussalam, vaksin baik. Tiada kesan buruk pd kandungan. Rugi la sis tak ambil. Nanti tak boleh masuk kedai shopping brg baby. Smlm baru je suami sy iring pesakit COVID 21 org naik bas ke pusat kuarantin. Kawasan saya zon merah walaupun pinggir bandar hutan. Hampir setiap hari ramai je pesakit COVID area sini. Kita tak tahu siapa ada COVID so better ambil. Sdgkn org batuk duduk jauh dlm klinik berair-cond pun saya boleh terkena juga batuk walaupun pakai mask. Org pregnant senang kena penyakit sis.

Risiko wanita mengandung utk dapat covid adalah lagi tinggi sebab puan berkongsi imun sistem dengan baby puan. Jd puan senang kalau nak dijangkiti apa2 penyakit dan kalau imun sistem tak cukup, senang mengjangkiti anak dlm kandungan jugak. Sy frontliner tp sy bukan pro vaksin. Sy ambik vaksin sebab sy fikir keselamatan baby sy. Cuma nak ckp, bila puan ambik vaksin, automatik anak akan dapat sekali. Nak vaksin atau tak, terpulang puan

waalaikumussalam. pendapat saya better ambik vaksin sbb mmg dpt nk lindung diri kita dri msuk stage yg teruk waktu kena covid. waktu completed 2 dose tu pn alhamdulillah sy tkde side effect. bulan lepas sya dan suami positive covid19 and alhamdulillah sepanjang quarantine tu sya okay je. simptom sy just selsema je. sy pn quarantine dirumah je dgn suami. ni pendapat sy jelah ye😊 sbb dia depends dgn bdan awak jgak😊

3y trước

alhamdulillah sekarang dh 31w🥰

Waalaikumsalam, ok ni pendapat sy dngn suami la... walaupun dr kata dh bole vaksin walaupun 14 ke bwh tapi pendapat sy dan suami better xyah dulu sebab yg tanggung risiko tu kita bukan Dr. lagi lagi bila pregt first kn... first kesian kat anak dulu sebab prkembangan ny semakin meningkat hri demi hri so xpe kita pantang dulu demi si comel ☺️ sy pun xvaksin lgi sbb takut risiko sngt kat bby sian dyee.🥰

saya ambik second dose time pregnant 4weeks, sebelum nak cucuk tu ada tanya doc boleh tak ambik vaksin usia kandungan 4 weeks? doc cakap takde masalah pun, saya pun kuatkan jugak hati untuk ambik second dose, sebab wanita mengandung ni untuk dapat covid adalah high risk. alhamdulillah setakat ni lepas cucuk takde pape pun. skrg usia kandungan 6weeks 2dose dah😊 salam 2dose ✌

Saya jawab bukan untuk soalan ni je, tapi untuk semua orang yang baca. Tolong jangan percaya je cakap orang. Hal2 medical ni dengar je cakap doctor. Doctor belajar tinggi2 bukan untuk bunuh orang. Diorang tau apa yang bahaya, apa yang tak.

Vaksin tak baik sbb apa ya? Yg cakap tu ada kelulusan medikal ke? Anggap vaksin ni salah satu ikhtiar utk kita jaga diri dr covid. Psl vaksin utk ibu mengandung ni pun dah lama bermula, dah ramai sgt yg vaksin. Rata-rata tak ada side effect, kalau ada pun tk teruk. Baby dlm perut pun sihat dan aktif.

3y trước

Yup mmg bergantung pd badan masing2 sis, what I meant to say, kita kena beware dgn kesihatan kita. Dah kalau Takut, don’t just assume vaccine xbagus, pegi la jumpa doctor ke check up balik kesihatan oky ke tak. Apa semua okay, proceed vaccine. Nasib Baik sis terus kena tolak pergi emergency. Kalau nasib tak baik, paling2 kena pun ‘bukan sbb vaksin, sbb dah mmg sakit.’ Tak suka bila org terus cop mcm tu, kita just nak org aware jgk dgn kesihatan tu. Takde org mintak nak sakit ni sis. Skrg ni semua pakat duk vaksin, ada yg kesihatan dia abaikan sbb nak vaksin utk Selamat dari covid. Ada je yg jenis, time doktor consult tak bgtau betul2 history kesihatan sbb lg nak ke vaksin tu. Itu bahaya ye