Asid foliq

Assalamualaikum... Sy nk tnya boleh tak sy skip mkn asid foliq?? Sbb bila mkn sy jd letih, pening dan mual... Sy pernah x mkn shari bdan rasa ok.. skrg kndungan baru 8 mggu 3 hari.. ada yg pngalaman sama dgn saya takm

10 Các câu trả lời

Utk trimester pertama, SANGAT PENTING ambik folic asid. Tak nak ambik vitamins lain takpe lg, tpi folic acid kena ambik. Folic acid tu utk perkembangan spine baby, and InsyaAllah utk avoid major birth defect dekat janin tu. Kalau rasa xleh nak telan yg tu, try gi farmasi tanya tukar folic acid lain. Rasanya letih2 pening mual ni mmg biasa Kalau awal2 kandungan. Badan tengah nak sesuai kan dengan keadaan mengandung.

3y trước

Yup, obimin dah ada acid folic skali dah. Okay dah kalau ambik obimin je

Wajib makan sis folic acid. Kalau letih, pening, mual tu sebab morning sickness bukak sebab ubat. Sy pun tgh teruk morning sickness skrg. Sabar byk2 nanti hilang morning sickness tu

Asid folic penting.. kalau xbole makan ubat tu, cuba cari makan yg ade asid folic, bykkan makan makanan ade asid folic.. semoga dipermudahkan sis

For me, it's the total opposite. When I forget to take folic acid, I have dizziness and mual2 for the whole day. I feel better when I consume it.

Sy mkn zincofer selalu munth risau baby tak dpt khasiat boleh kan klu kita bli vitmin tuk prgnancy lain dkt luar?? Brand ape yg ok ye???

3y trước

banyak lagi, maltofer tablet perisa coklat / maltofer syrup / obimin / obimin pluz. ada lagi banyak. g pharmacy tanya apa bagus. and bagitau doc / nurse yang awak tukar ubat sebab muntah. apa yang penting is bila makan tak muntah, baru ubat tu jalan

asid folic wajib diambil oleh ibu mengandung utk mengelakkan risiko bayi sumbing,spina bifida dn masalah lain

Mungkin folic acid tu tak sesuai dgn awak. Kena tukar brand lain

Makan buah2 yg kaya dgn folic acid sebagai ganti.

try makan ganilia .

kene makan