buku pink

Assalamualaikum sy nak tnya mana yg lagi ok checkup klinik swasta ke atau gov? Sy masih bingung nak buka buku pink kat mn 1...sy mngandung anak ptama.. Sbb pngalaman pergi klinik gov ni ikut apa yg sy lalui ramai yg kurang sopan..agak biadap..tengking²... Sy jenis cpt sentap pstu mulalah menangis Pastu kalau bersalin hospital swasta ke atau gov yg ok? Sbb bkn apa bila dgr pngalaman kwn² kalau nak brsalin byk sgt doc pelatih buat kita ni mcm anak patung...mcm buat eksperimen.. Sy jenis cpt gemuruh bila tgk org ramai

18 Các câu trả lời

Waalaikumsalam, sharing my personal experience & POV. I first buka buku di swasta sbb mmg ada panel cover & dah biasa sakit je mmg pi private.. service di private mcm biasa, personalised services & in our own timing.. lepas tu mmg consultation dgn doctors je.. kalau gov, most checkup done with nurses. Tapi apparently my first pregnancy ni ada some risks yg I kena referred to gov hospital then gov hospital referred & suggested to follow up di KKIA my area. Service di gov, sblm ni I ada juga perception & assumption yg gov kurang mesra. Rasa leceh awal2 sbb tahu lambat menunggu, ramai orang, etc.. plus KKIA my area ni daif sikit haha sbb shoplots je but skrg after only 3 visits, I rasa impressed sangat dgn KKIA. Thorough check up & highly attentive. Nurses & doctors sangat warm, polite & hospitable, incl lab ppl & pharmacists haha. I sampai mcm kesian dgn diaorg sbb ramai patients & tgk mcm non stop tak duduk tapi masih happy to serve, always have their smiles on, siap minta maaf sbb tggu lama & jawab segala soalan2 bongok I as a first mum dgn baik hati hahah. Only 3 visits tapi I'm really satisfied & mcm impressed & proud w/ our free healthcare services haha thank you Malaysian healthcare staff!!! Dari segi buka buku, tgk skali pun tahu buku dkt private very basic compared to gov. Thus mcm more assurances that I'm being monitored & well taken care of. Nurses/midwives di KK mmg sgt knowledgeable and experienced, thus jgn ragu2 dgn diaorg. I trust them better than gred41 doctors, haha! Lol!! But I rasa cute comei2 je 41 doctors Haha mcm adik2 sbb I dah tua kot hahah Simply said, I guess ikut your circumstances & what is best for you personally, if all is well, mmg financially covered, kalau nak husband to be there all the time & you hv to prioritise your time sbb kerja etc, checkup private ok je. At the end kalau nak bersalin di gov, boleh je bersalin di gov w/ buku private tu. My sister's experience checkup private last2 bawa buku private pi check in gov hosp. Whilst kalau nak gov, yg mmg free hahah ok sangat jugak checkup pun, no worries 😊 my time spent in KKIA yg lama tu buat I habis kan buku dgn laju and socialise w/ expecting mothers from diff walks of life hehe All the best and inshaAllah may us all mothers & our babies always be in His protection & blessed w/ good health, Amin. Xx

Hi 👋 For me, nurse kat kkia mmg lg take care of you and dorng check all. But private gives u more satisfaction. And since u pay, u can ask as much as you want. Klau dkat kkia, ramai org lg baris tunggu giliran. I feel guilty klau take up nurse pnya masa too long, u can see so many mothers lining up, with their little babies crying, because i know some clinic xda aircond, bising lg.. And if you mampu to go private hospital, why not kan.. u can give your ‘slot’ in gov hospital to those y lg memerlukan. Just my 2 cents 😊

Secara jujurnya check up di kkia lg best. Nurse and doc ambil berat sgt tentang kandungan dan tahap kesihatan ibu. Pengalaman sy masa anak 1st check up di swasta tp dlm masa yg sama sy buat buku pink di kkia area umah sy ni. Bila sy compare antara swasta dan kkia mmg berbeza. Cuma bersalin sy mmg pilih swasta. alhamdulillah dpt juga bersalin dgn favourite genae Dr Raoofah di ipoh ni. Yg bestnya nurse kkia dtg melawat masa berpantang. Swasta tak ada semua ni. Nasihat sy check up je di kk and terpulang nk bersalin di gov or swasta.

5y trước

Setuju, sy pn buat dua checkup. Mmg bbeza .

Saya pon tengah pregnant anak pertama sis. Memang selalu dengar2 klinik gov ni nurse garang2..tapi saya tetap bukak buku pink dekat klinik gov.nurse ni xkan marah kalau kite follow rules..datang appointment tepat waktu..jgn skip ubat..in shaa Allah xde ape..satu lagi klinik gov check details. Xsame macam klinik swasta. Sy suggest kat sis klinik gov tapi terpulang pada sis

I prefer gov. Mmg lengkap dari preg until bersalin. Dulu pun I fikir nk checkup dari preg & bersalin kt swasta. Tpi actually gov lgi bgus. Mmg teliti bab ibu & anak. Sis jgn risau. Built a good relationship with ur nurse, InsyaAllah nurse akan jaga dengan baik sis & anak sis. Sampai saya pun terharu dengan concern nurse nurse yang jaga saya.

Anak 1st better buka buku di gov.. Then, kalo nk check up di private pon ok as long as sis ada pegi check up dan KK tau. Kalau bersalin, sy lagi prefer private dari gov. Sbb pengalaman bersalin anak sulung di gov mcm mimpi ngeri. Itu 10 tahun dahulu. Tapi yg sy dgr, gov skarang dah ok.

Doktor swasta ada ckp haritu, lebih baik buka kt gov..kalo cek swasta ok je, sbb kalo buka kt swasta pastu ada kes pape dorg akan hantar ke hospital gov gak, sebab bnyk doktor pakar...lg kena bising sbb buka buku kat swasta...utk permulaan cek kt kk lg details dari swasta 😉

Buka jek buku Pink tu sis..walaupun nak beranak kt swasta pada ketika itu..but buku Pink tu sangat membantu andai kewangan kita tidak mengizinkan kita beranak di swasta mcmtu.. InShaaAllah.. Semoga Allah permudahkan segala urusan sis🌷

Dia sama jer.. Yg bezakan segi kewangan dan keselesaan.. Cam saya, saya buat dkt swasta.. Alhamdulillah takde pape dan tiap bulan scan baby.. Xkisah sis nk swasta atau kerajaan.. Up to u

Saya prefer swasta, setakat ni dekat swasta check up bulan bulan ada scan, doktor pun peramah. Tapi orang cakap kalau check up dekat kk lagi detail cuma menunggu lama.