ingin tahu????

Assalamualaikum sy nak Tanya betul kee klu mommy pregnant minum air soya akan ada effect pada kulit baby?

10 Các câu trả lời

Saya masa preggy yg sulung, suka sangad minom susu soya tuu. Nak kata selalu laa. Lahir2 dia kulit mmg putih kemerahan, tapi dh nak setahun jadi elergi. Ezema sampai kebesar sekarang dh 6tahun. Tapi alhamdulillah bukan jenis ezema teruklaa. Jenis ezema on off. Tapi payah juga nak jaga, byk pantang makan dia. Kepanasan peluh2 memang takboleh, tergaru garu nanti. Until now lepas mandi mesti sapu krim elomet tu.

Nak makan or minum apa pun biarlah perpada-pada. Org kata beringat sikit sebelum buat apa2. Tak perlu la ada niat nak ank putih jadi kena minum air soya je sepanjang masa. Salah tuntut ilmu tu. Kejadian anak tu adalah berdasarkan keturunan mak bapaknya, klau dah memang keturunan putih maka putih la, klau keturunan gelap maka gelap la. Jgn kecik2 dah ajar baby bab diskriminasi warna kulit.

Sy pn ada baca. Kalau nk minum kena yg original soya. Tp kalau sekadar nak rasa xde mslh. Sbb soya mungkin yg skrg punya byk campuran, kulit baby jd sensitive tp sejauh mana kebenaran tu sy pn xpasti. Tp boleh baca dlm apps ni rasanya ada ibu2 yg share dlu.

Waalaikumussalam sis, cuba sis baca artikel ni. Boleh minum, apa2 pun kena berpada2. Dia ada kesan baik, dan kesan sampingan yg buruk. Contoh, boleh sebabkan alahan https://my.theasianparent.com/susu-soya-untuk-ibu-hamil

Ade kwan sy ckp dia nk anak putih minum soya bile bby keluar dia mcm ade masalah kulit ....beribu habis bawak jumpa dr pakar dan dr cakap anak dia xbleh ambik ubat antibiotic....mgkin bnyak sngat kot dia minum...

Sesetengah ibu preggy boleh je minum i soya & takde kesan pd baby malah kulit baby jadi cantik. Ada pendapat lain pula kata minum i soya kulit baby akan lebih sensitif. Tapi saya sendiri tak boleh dgn soya..ummm

Boleh minum. Tp x blh beli yg jual dlm kotak supermarket.. tinggi kandungan gula.. if nak beli serbuk punya. Ada jual d coway, pharmacy, elken. Cari yg organic, less sugar @ no added sugar

Ank sy 3boy sy amal soya kotak. Alhamdulillah xde masalah, 3hero kulit gebu2. Sy cerah, suami gelap.

Minum berpada2 je laa kot. Ada orang memang kata akan effect. Ada orang tak.

Bole minum tp berpada pada