Mohon jawapan yg posititif

Assalamualaikum, sy bru buat buku pink, kandungan sy 12w 4d, smlm cek gula dlm air kencing 18, n then cek gula dlm darah 5.7.. gula dlm bdn sy tinggi sgt ke? sy x mnum air manis or air bcafe pon.. Mohon bantu kerisauan sy alami😔.. Apa ya patut sy buat ye, utk kurangkn gula dlm bdn

3 Các câu trả lời

Saya pun kurang pasti berkenaan kadar gula ni. Cuma next appointment sis cuba tanya doc/nurse berkenaan ni. Apa2 rasa confuse tanya je mereka. Macam saya, saya tanya ja. Sebab saya pun bukan reti bab bacaan 😅 Cuma kalau nak control gula, cuba kurangkan nasi dan banyakkan makan sayur. Air pun jangan minum air manis. Minum air masak. Kalau saya, saya minum ribena mix berry whitout sugar. Hb okey je 11-12 macam tu. Nasi pulak nurse suruh last makan malam pukul 7pm

Mgkin sewaktu pregnant sahaja ad kencing manis.. Pn jangan risau, jika ad kencing manis sewaktu kehamilan seeloknya ikt nasihat dr.. Untuk kawal kencing manis hanya cara melalui jaga pemakanan sahaja.. Jika kncing manis tidak dpt dikawal.,dr akan suggeskan untuk makan ubat atau cucuk

maaf sy kurang psti ttg ini .sis dh try tnye doc yg rawat sis x mcmne ?? kdg2 bila kita tnye doc..doc akn advice kita apa yg ptt kita amalkan...