Baby kenyang atau x

Assalamualaikum slmt mlm smua.sy nk tnya klau bby x bambam walaupun umur da masuk 2 bulan bby x cukup susu ke?bby full bf .tgn kaki bby nmpk kurus 😔😔😔 risau bby x kenyang .bby x nk fm

8 Các câu trả lời

Baby x bambam x bermaksud baby tu x sihat/ x cukup makan/ x cukup susu. Mgkn factor genetic awak dan suami jenis kecik, bg lah susu byk mana pun baby still x bambam. Mcm baby sy makan lah byk mana, susu formula lg, die x bambam. Berat naik okay saja. Sbb anak sy ikut husband jenis tinggi dan mmg anak sy x kn nmpk lah bambam die. Just think positive as parent. Selama awak susu baby nie, baby ada burping x? kalau ada cukup lah susu awak tu... Berat baby naik okay? Kalau okay, cukup lah susu awak tu...

1y trước

Nnur of course... Bila baby burping means baby kenyang... Mcm kita lah bila dah kenyang makan kita akan burp kn.. mcm tu juga lah baby. Setiap lpas penyusuan kena burp kan baby.

Selagi mana nurse cakap normal, doktor cakap normal. So ibu jangan risau. Tak semestinya bby tak bambam, baby tu tak sihat sayang.. baru 2 bulan ibu, kdg bby ni 4-5 bulan baru nampak berisi sikit.. Tambah lg kalau mak ayah jenis kecik molek, anak pun kdg kecik molek je.. jgn risau, selagi nurse @ doktor takda cakap apa, then normal. Tp kalau awak risau, tnya nurse, nurse akan explain.

waalaikumsalam . saya ni wlaupun anak nak masuk 3 dah .masih akan risau klu tngok anak tak berisi time bby mcm tu .sb saya pun sejenis fully bf anak . nak tahu anak ckup susu senang je ..tiap kali chekup dia kena naik berat bdan . kalau tak naik means cara susuan salah sllunya tu je sb dia .. sb anak pertama saya mcm tu kurang bert bdn sb cra saya susukn dia slah .belajar dgn nurse kk smpai pndai ..

1y trước

cara susuan slh tu mcm mna ye??

Berat/bmi baby okay tak? Elakkan nak samakan anak kita dengan anak orang. Tak perlu kejar bambam semua tu. Baby kenyang bila dia berak colour kuning mustard gitu, ada kencing. Tu tanda dia cukup susu. Check pampers kencing dia okay tak. Baby meragam ke tak. Bukan tengok dari segi fizikal je.

1y trước

Ya kadang tu sebab mulut orang tau. Dok tegur anak kita kecik la apa la. Sian ibu2 banyak benda nak kena fikir

baby x bambam bkn nya brmksud tk cukup susu , selagi nurse kata ank kita normal alhamdulillah , bby sya 1 buln 17 hri ni pun tk bambam pun dia lbihkan panjang bdn dia , selgi nurse kata smuanya normal sya ok je huhu, klau lps menyusu dia ada burp tnda nya dh knyang lh tu huhu

Sis ada pam susu tak? Kalau ada, cuba bagi dalam botol, tengok brp bby minum. Biasa minum sekurang2nya 1oz 1 jam. Kalau lebih tak de masalah.

boleh refer ni awak. tanda2 bayi mendapat susu yg cukup. jika baby awak ada semua ciri2 ni awak xperlu risau☺️

xsemestinya