Luahan hati

Assalamualaikum semua. Saya mommy yang bekerja & suami saya skrg bawak grab. Income suami tak macam dulu. Dulu dia kerja sg waktu saya pregnant & benti sbb tertentu. Saya sangat terasa hati dengan mak saya. Mak saya jaga anak saya. Disebabkan duit saya cukup2 makan nak bayar rumah sewa lagi, kete pun tertangguh 2 bulan & bil bil lain. Suami tengah usahakan masuk sg balik. Sampaikan skrg saya duduk kat rumah mak saya walaupun ada rumah sewa. Sbb duit cukup2 makan. Mak saya tak habis habis cakap anak anak kawan dia bagi duit jaga cucu RM600 lah RM400. Ni dah jadi kali kedua. Sebelum ni saya cakap, ye mak saya akan bagi takkan saya nak bagi mak saya RM50 je upah. Pastuh harini dia cakap pasal anak kawan dia bagi upah RM600, saya cakap lah dia mampu takpelah. Mak saya cakap bukan kira mampu tak mampu. Jaga budak faham faham sendiri lah. Dia kata macam tuh dekat saya. Saya cakap kalau saya mampu saya bagi. Duit makan minum saya pun cukup2. Dia kata saya tak bersyukur dia dah jagakan anak saya. Dia ungkit makan minum saya kat rumah mak saya. Saya terasa hati sangat sebab tuh mak saya sendiri. Saya kalau mampu, dia tak perlu mintak. Saya bagi. Saya sedih sangat sbb sepatutnya ibu sendiri yang tlg anak. Sampaikan ungkit makan minum saya. Saya terus bagitahu husb. Betullah. Kita kalau susah takde orang suka. Kalau kita senang, baru orang pandang. Orang luar & keluarga sendiri sama je. Terima kasih yang mendengar.

1 Trả lời

Hye sis Moga Allh beri awak n suami awak kekuatan kesabaran ketabahan untuk tempuhi semua ujian dugaan dalam hidup… Awak kuat sebab tu Allah uji… Betul sis bila kita susah kita boleh tahu siapa yang akan ada dengan kita… Bab mak sis, kalau sis masih okay stay situ stay jaa… biasa la mak2 bercakap… tapi mak awak masih benarkan awak stay situ okay kot… Kadang bila dalam situasi macam ni buat kita terdesak untuk kerja lebih untuk hidup senang supaya kita tak nyusahkan orang lain lagi… Moga Allah murahkan rezeki sis sekeluarga…

2mo trước

Betul tuh awak. Terima kasih sangat atas doanya dan kata kata semangat 🤍 semoga doa ni berbalik kepada awak juga ✨