bayi mogok susu

assalamualaikum semua.. sejak 3bulan ney anak sy xnak mnum susu.. 3 - 4jam skali bru dye mnum, itu pun mgkin sbb dia lapar sgt kut.. sbb setahu sy baby kena mnum susu 1 - 2jam skali kan.. sy risau takut tak naik timbangan.. bila sy bagi air masak, dia mnum plak n sy tahu air masak plak takde khasiat utk dia, so xnak lah bg air nasak byk².. sy cuba bgi nestum + susu, buat cair², dia mkn elok jer, tapi org ckp nestum xelok utk bayi under 6bln.. sy buntu lah.. puting pun dh bermacam jnis sy tukar, pigeon yg mahal pun sy dh tukar, tetap sama jer, mogok susu.. tapi klau air masak, puting mana² pun elok jer dia minum.. adakah sy kena tukar susu ?

4 Các câu trả lời

Elakkan bg air masak awl2 sis. Ank ipar husband bg baby dia air masak dan nestume masa umur 4 bulan. Skrg baby tu langsung xnak menyusu. Nak minum air saja. Susu fm? Susu fm mmg gap 3 4 jam. Masa ank kna tahan wad, nurse set masa utk bg baby susu. 6am 9am 12pm 3pm 6pm 9pm 12am

3y trước

Tq atas perkongsian sis

😱 baby bape bulan? Kalau bawah 6 x boleh bagi air masak semua tu. Nestum sume x boleh bagi. Takut nye pulak saya baca. Sis baby bawah 6 bulan hanya susu sahaja. Kalau x cube tukar puting susu ke or tukar susu ke. Tapi please stop bagi nestum semua tu and air masak

5y trước

Sy penah bg air msak and air zam zam dkt baby mse dia start lahir smpai laaa sebulan..byk kali jgk laa bg..tp msuk sbulan on the way ke dua bln dh xbg and xpnah bg dh sbb ad tbaca yg baby xleh mnm air msak..btl ke?tp mse dia lhir susu kurg and tu yg tpksa bg air zam zam..then on the way hari hari untk ke sbulan tu byk kali sgat bg air msak ..sbb risau dia xpuas isap susu bdn..ble dh smpai sbulan bru tbaca pasal air msak trus stop then continue dgn susu bdn..

Cuba sis tgok lidah baby.kdg yg putih2 dkt lidah tu yg bt dia x nk susu..mcm anak sy pon sama.air msk dia minum susu x nk..bwk pg pakar doc ckp mungkin disebabkan susu tebal dkt lidah..bersihkan dgn kain basah..nty lama2 dia ok

5y trước

Ok sis..terima kasih

Ya Allah ank sis usia bpe bulan? Under 6 bulan tak boleh bg apa2 selain susu. Better sis pergi check. Risau sbb sis dah penah bg nestum tu. Tkot x sesuai perut dia still kecik. X boleh terima byk2 makanan lagi.