Baru nak happy, lepas tu.. ?

Assalamu’alaikum semua.. Just nak luahkan yang saya tak sabar sungguh nak masuk 2nd trimester sebab katanya morning sickness SELALUNYA akan stop. Which I know, lain orang, lain sickness nya, lain duration nya. Even ada yang morning sickness berlanjutan hingga 3rd trimester. And I sangat-sangat okay dengan sickness masa 1st trimester coz I get used to it. And I love that journey. Of course, to me, I kinda have high hope and looking forward yang morning sickness saya akan stop bila masuk 2nd trimester. Unfortunately, it’s getting worst. I can’t even drink plain/mineral water. Banyak mana saya minum air tu, banyak tu jugalah yang keluar, immediately. Time tu minum, lepas tu terus muntah. Makan apa pun, kalau tak time tu juga, in less than 1 hour confirm akan muntahkan balik SEMUA isi perut yang baru lepas makan sebelum tu. I am so dehydrated and starving, tapi dah jadi fobia bila nak makan & minum. ? Hausss sangat, even ada air depan mata, takut sangat nak minum sebab penat muntah. Makan pula, sampai tak tahu nak makan apa dah. I don’t have any problem with my appetite. And there is one time, disebabkan dah nak muntah sangat, time tengah drive and traffic was bad, terpaksa muntah sambil drive. Tangan kanan drive, tangan kiri dengan plastik ubat tahan muntah. Nasib baik ada plastik ubat. ? Saya freelance, but my working hours 8-12 hours everyday. Sometimes, including weekends. I couldn’t get enough rest when I needed to. I am now demotivated, sedih, and I don’t know what to feel right now. Yours truly, A gloomy mom-to-be :(

2 Các câu trả lời

Kesian nya sis. Harap sis kuat. Lain org lain dugaan dia. Mcm sye terbalik. Sye bru 8week tpi so far takde morning sickness. Takde mual muntah and so far selera mkan normal. Cuma tang sakit punggung mmg xbole bawak bincang 😅 sakit belah kiri je pulak tu. Then sometime bila penat sngat kepala pusing mcm nak pitam. Setakat ni tu 2 symptom yg mmg hari2 nak kene hadap 😂

Sabar . Awak kuat nak hadap sebab tu Dia bagi . Jangan berhenti makan . Makan demi anak .

5y trước

Thank you.. How I wish what you said is true. ‘Kuat’. Still searching kekuatan tu. Nak pujuk diri, I asked him/her, “You tak suka Mummy makan tu ke? If you don’t like, then show me, gerakkan hati Mummy you nak makan apa okay?” :’)