Jarak jauh

Assalamualaikum. Sekadar nak meluah dan inginkan nasihat. Saya dgn suami dari awal perkahwinan takde rumah sendiri, kiranya ada masa saya kat rumah saya je ada masa saya balik rumah mertua. Kami ada anak umur setahun 7 bulan dan skrg saya sedang pregnant lagi 4 bulan, macam mana nak hadap ye suami jenis kerja jauh kejap ke johor, kejap ke perak, bulan depan ni dia nak ke pahang pulak. Kadang kadang dia cuma dapat balik 3 atau 4 hari, lama sikit seminggu atau seminggu lebih je. Saya stress bila asyik kena pressure mak ayah saya pun selalu bising dan asyik bertanya "kenapa suami kau ni susah nak balik" sampai dah tahap kena perli ayah siap cakap "dia perdana menteri ke nak balik tengok anak bini pun susah?" Macam mana saya nak berbincang dgn suami, bila saya baru nak cakap lebih sikit dia dah start melenting katanya saya tak faham dia kerja, saya yang mengada ngada.

2 Các câu trả lời

suami sis kerja apa? kalau mmg pekerjaan dia jenis tu nak buat mcm mana.. sebelum kahwin mesti dah tahu kan cara kerja dia.. sy pjj dgn suami. suami sy kerja tak menentu jugak. slalu outstation dan susah nak cuti. kalau cuti pun sentiasa standby on call. bila bekerja kadang² tak boleh bawak phone sbb melibatkan elektrik voltage tinggi. Sebelum kahwin sy dah ready mindset ttg ni. Alhamdulillah stakat ni ok. kalau dia free mmg dia akan sentiasa hubungi sy. Mak sy pun faham sbb sebelum kahwin lg sy dah terangkan scope kerja suami. Lg satu, sepupu sy, suaminya kerja pembantu operasi sebuah agensi kerajaan. Boleh kata mcm suami sis lah, sentiasa outstation. sbb mmg tugas dia mcm tu. Mmg dia stress mulanya sbb mak dia tak faham kerja suami dia tu. Kena terangkan betul² lah sis.. bg family sis faham. takkan nak suruh suami berhenti kerja pulak. Jgn bg tekanan pada suami, nanti lain jadinya.

Allah sis..sptt nya family sis yg kena faham kerja suami sis..tu kan sumber dia utk dptkn duit...ada yg lbh truk dri sis pjj sbulan skali jmpa..anggap cabaran dlm rumahtgga...bkn dia gi jauh2 utk seronok2...dia cri nafkah... Jgn mrh ye..baca dgn hati yg tbuka...