Baby 7bulan blm tumbuh gigi boleh ke try introduce sikit2 solid food?

Assalamualaikum, saya nk tanya. Baru2 ni selalu nampak dkt TikTok, baby 7bulan dah start solid food sikit2 dgn portion yg sedikit. Dh pandai pgg sudu makan sendiri. Ada nampak dkt TikTok 7bulan baby makan pasta yg utk baby tu, ada yg bg makan roti goreng celup telur tu. Mmg boleh ye? Saya bg anak saya bubur n puree je. Ada jgk try roti celup telur tu, tp anak saya mcm tak boleh kunyah.blm ada gigi lagi.last sekali saya yg habiskan roti tu. Sebenarnya mmg boleh ke bg mkn mcm tu atau anak saya je yg belum pandai. Anak saya kalau bg sudu utk baby tu makan bubur,satu muka sampai ke kepala la jawab nya bubur tu nnti. baby saya baru berusia 7bulan lebih. Adakah normal mcm tu?

3 Các câu trả lời

gaya pemakanan mcm tu nama dia baby led weaning (blw). kena bykkan pembacaan sebelum try mcm tu. anak saya start masuk 6 bulan je mmg bagi solid terus. blw mmg akan messy. anak sedang belajar cara nak makan jadi tumpah, comot tu perkara biasa. dari situ dia belajar kenal texture makanan. selalunya awal tu mmg main lebih dari makan. kalau saya, selit jgk la suap sikit sambil dia makan sendiri tu. puree/bubur pun ada juga bagi sekali sekala. Alhamdulillah lama lama pandai dia pegang makanan sendiri n makan.

2y trước

terima kasih atas jawapan.