Nak Tanya

Assalamualaikum.. Saya nak tanya sapa yg ada pengalaman kena buat BSP.... Kita kena start puasa mlm sblm nak pegi klinik esk tu kan? Nurse cakap kena cucuk 4 x kat jari kan? So mmg spjg hari kena puasa smpai dah setel cucuk 4x tu ke mcm mne??? Mohon pencerahan semua.. Sebab esk sy kena pegi klinik untuk buat BSP...

18 Các câu trả lời

Yes kena puasa malam tu bfore cucuk bsp pagi esoknya.. awal pagi bfore breakfast tu cucuk dulu then lepas tu baru boleh makan. Makan pun kena control

Bsp kne cek drh 4x sehari.. 8.00 pg - puase dari kol 10mlm 10.30 pg - 2jam slpas breakfast 2.00 ptg - 2jam slpas lunch 8.00 mlm - 2jam slpas dinner

cucuk bsp 4 kali timing (waktu saya la): 8.30 pagi, 12:30 ptg, 4.30 ptg then last pkl 8.30 mlm. Kena puasa 2 jm after each sesi bsp tu

Ya kena puasa smpai dah setel cucuk bsp 4x.. boleh minum air kosong.. jangan minum air manis kang sangkut pulak

awal pagi tu kalau cucuk bsp awal, awal lah dapat makan hahaha... saya dulu 7,30 pagi dah cucuk

hari buat bsp pastikan minum air masak banyak... jangan sentuh air manis langsung...

Semoga dipermudahkan suntikan bsp... semoga tak sangkut .. tarik nafas and bertenang

Sis on insulin ke?