Anak suka masuk barang dalam mulut

Assalamualaikum. Salam sejahtera. Hi ibu2 semua . Anak saya setahun 6 bulan masih tiada gigi geraham. Dia suka mengutip dan gigit-gigit barang. Jari, buku, mainan, batu kadang2 baju sendiri. Makin di tegah makin buat. Normal ke ibu2? Macam mana ye nk bg stop #fisrtmom

2 Các câu trả lời

Normal anak suka masukkan sesuatu dalam mulut. Cara nak stop awak kena tunjuk kat dia. Jangan marah. Terangkan fungsi setiap benda tu. Contoh anak gigit buku, awak tegur dengan lembut. Buku ni bukan untuk gigit, sayang. Cuba simpan buku tu, sambil tunjuk kat anak tempat simpan. Atau meyh sini mummy bacakan. Ini contoh. Lama lama anak akan ikut. Atau sediakan teether untuk anak, boleh jadi tak selesa gusi.

normal