Tips turunkn kuning baby

Assalamualaikum nk mintak tips untuk turunkan kuning baby , kesian kat anak sbb hari2 p cucuk 🥲

11 Các câu trả lời

Walaikumsalam baby sy kene kuning 2minggu+ tp bukan kuning yg teruk tu, tp nurse bgtahu baby sy jaundice di sebabkan susu ibu, boleh Google jaundince ni ade jenis² dia, even sy dah bg kerap 2jam sekali pon kuning xturun sgt malah makin naik,and kene tahan wad 1x sbb naik tinggi, sy yg degil tetap susukan baby dgn susu bdn, selama sy bf baby kurang poo n kencing, nurse suruh sy bg fm alhamdulillah lepas bg fm kuning turun cpt sgt n najis coklat terus bertukar kuning, kencing pon makin byk kuning pon terus mendadak turun. Tips lain sy beli ubt utk kuning baby kt kedai cina, bukan utk makan tp ubt tu kte rebus n air rebusan tu mandikan baby, lg satu kalau bg bf jugak mak xboleh makan any makanan yg panas² sbb boleh naikkan kuning baby, cth halia, lada hitam, kunyit dan xboleh langsung dkt or ade barang warna kuning sekeliling baby, pastu mak xboleh makan jamu jugak, ni anak no2 sy, masa anak no 1 dia kuning jugak tp just 2hari n bacaan pon sgt rendah, dia kuning disebabkan newborn jaundice time ni memang kerap bg bf 2jam sekali n dia memang kuat berak n kencing sbb tu kuning dia xlama, so momy kene tahu dlu anak tu jaundice di sebabkan ape ye, baru senang cari solutions

2y trước

sama mcm sy,bagi susu badan Makin tinggi pulak,so doctor suruh bagi susu botoii, alhamdulilah turun n berat Makin naik,Masa yg sama sy bagi Mandi herba Dr kedai cina 3hari berturut2, alhamdulilah dh turun n x ulang alik lagi

bagi baby menyusu dengan kerap....sebenarnya susu formula lagi cepat turunkan kuning baby...sbb baby akan kencing & berak lebih kerap & banyak..ibu pula jangan makan makanan yang ada halia..lada...kunyit lagi....pantang dulu...jamu2 pon jangan makan lagi

kerap bg susu kat bb, time ni bb suka tido. so kena bgunkn juga setiap 1 jam bg susu. ibu pula mkn mknn yg x campur kunyit, halia, lada dn serbuk rempah2 tu ye.. semntara ni mkn yg sup2 x cmpur bhn mcm kat atas tu.. bila kuning dh turun bolehlah mkn..

mcm sya... sya bgi dia mnum susu badan kerap & bawak gi klinik pon jarang2 klau nurse tnya sya cakap husband kerja x dk org hntr klau hri2 kna gi klinik kesian slalu kena cucuk bila dh luruh tali pusat tu kuning akan turun dgn sndri

walaikummusalam g kedai cine mintak beli ubt untuk kuning baby....dye mndian serbuk wrna oren mcm ni ..lupe name ape....sye ank pakai tu kjp je trun...ank sye lps lahir 4hari kuning dh ada tinggi...

Kakak dengan abang saya masing2 tekap daun mengkudu yg disalai atas api. Masa suam2 tu tekap kat perut baby lepas mandi. Alhamdulillah kuning turun mendadak lepastu

kerap bagi susu badan kat baby.. susu badan paling terbaik untuk turunkan kuning.. anak saya alhamdulillah bebas kuning sbb sy asyik susukan dia dgn susu badan je..

jgn bgi baby tdur ja . kdg bgy juga baby bgun . klu baby kuat tdur tu yg kuning lg naik

banyak kan menyusu, susu formula lagi cepat turun kuning kalau tak silap.