Ibu masalah jantung

Assalamualaikum. Nak tnya, kat sini ada tak ibu2 yg pnh pregnant dalam masa yg sama ada masalah jantung? Jantung lemah atau kecacatan jantung sejak kecil 'congenital heart defect'. Kalau ada nak tanya ibu2 brsalin normal atau c-zer? Risiko tak baby dan ibu tu? saya 1st pregnancy & ada congenital heart defect.

5 Các câu trả lời

Waalaikumussalam. Saya ada masalah jantung tapi bukan seperti yang awak nyatakan tu. Saya dinasihatkan untuk bersalin di hospital wanita dan kanak-kanak. Kat situ layanan baik dan very closed monitor. And hospital tu dekat dengan hospital heart centre. Sepanjang preggy memang tak habis-habis appointment dengan o&g, pakar perubatan, pakar jantung, pakar perubatan keluarga, kkia. Semua department ni saling berhubung. After few times of echo, doc kata saya boleh normal vaginal delivery. Pendekkan cerita, after prostaglandin, foley balloon, membrance sweep, bukaan jadi 5cm. Masuk labour room, dipecahkan ketuban induced pitocin 12 hours, jalan still maintain 5cm. Sepanjang induced tu, CTG baby's heartbeat semakin tak cantik. After habis 12 hours pitocin, doc terus ambil keputusan emergency czer sebab poor progress.

Pls tanya dgn doktor. Sbb kes isteri cousin sy beranak di hospital besar khas bersalin tetapi bleeding, 1 bulan di ICU. Rahim terpaksa dibuang, baby selamat. Jadi mohon sgt, perkara sgt serious mcm awak ni, apa2 hal tanya doktor. Sy doakan segalanya baik2 shj utk awk.

Hi.. Yah I ada masalah jantung.. Macam2 check up.. I deliver normal vacuum.. Tapi layanan first class sebab high risk.. I planned delivery.. Induce.. Siap bagi epidural sebab tak nak bagi jantung pressure..

kwn sy doc syor czer utk 2nd bby ni..sbb 1pregnant dia ICU slps brnk.. So plz rfr doc ye sis..bhya

Isteri cousin ada mslh jantung jg.