Breast feeding

Assalamualaikum, nak tanya. Kenapa yaa kalau lepas menyusu kn anak , breast terasa perit dekat sekitar areola ? Rasa sakit sampai tak boleh nak fokus, tak boleh tido, berdenyut2, and panas. Sy berkerja jadi kurang menyusukan anak. Cuma bf masa dalam sekitar malam and pagi saje. Adakah susu sy kering? Anak skrg baru masuk 6 bulan. #pleasehelp #firstmom

1 Trả lời

Waalaikumussalam. Saya pernah kena dan mungkin kalau tak rawat boleh jadi bengkak susu. Sebab pengalaman saya lepas kena perit macam tu terus kena bengkak susu. Mommy kena tuam dengan air sejuk dan panas gilir² dekat breast. Bersihkan areola dan letakkan susu badan tu kat areola kalau takda nipple cream. Kalau tak okay juga dan rasa breast berat boleh guna teknik marmet. Boleh google. Tak okay juga pergi klinik ya. Kalau bab susu kering pula mommy kena perhatikan kalau anak tak puas minum dan bila pam susu kurang sangat dari selalu tu ya la tu. Kena buat power pumping dan makan makanan berkhasiat. Minum air banyak. Nanti susu ada balik

2y trước

Sama² 🤍