Anak umur 1 tahun jalan berjengket

Assalamualaikum n hai group TAP. Nak tanya ni. Siapa ada pengalaman anak umur dlm lingkungan setahun lebih yg jalan berjengket? Adakah normal atau tak? Sy risau sgt anak tak boleh berjalan spt kanak2 lain. Ada tak tips utk jadikan anak yg jalan berjengket ni supaya berjalan mcm biasa. Pleasee ibu2 yg tahun mohon bagi tips. Risau sgtt…😢#pleasehelp

3 Các câu trả lời

X normal. Kalau boleh elakkan. Nnt dah jadi habit sampai ke besar die akan jalan jengket. Sy x pasti anak awak habit atau pun die ada Tendon Archilles tight. Boleh Google kt mana Tendon Archiles nie. Die antara menghubungkan betis kita dan tapak kaki kita. Sy nasihatkan kalau awak ada masa sehari 2 kali boleh urut dgn baby oil, bahagian betis sampai ke Tendon Archilles tu. Lpastu search Google 'Stretching for Tendon Archilles'. Boleh buat dkt anak juga. Kalau awak nk boleh bgtau nurse KK untuk refer awak ke bahagian physiotherapy. Kt situ physiotherapist akan ajar awak semua aktiviti untuk prevent anak awak berjalan jengket @ tip toeing. Kalau kt rumah ada rumput, bagi die berdiri lama di situ, dan suruh die berjalan. Boleh apply juga kt pasir , permukaan x rata, permukaan yg lembut mcm kain @ bulu, supaya die boleh rasa tekstur berlainan dan seterusnye otot2 kaki dan tapak kaki die akan bekerja. Hope boleh membantu awak serba sedikit.

1y trước

x normal ye. Kalau biasakan dr skarang anak boleh jadi habit dan juga boleh develop TA tightness walaupun die dr kecil x de TA tightness. Kalau awak tanya Physiotherapist pun mmg diorg akan ckp x normal.

Anak sedare sy due org suke jln jengket cmni mase kecik.. tp makin besar dh hilang habit tu.. tp sy perasan due2 jenis xsuke berdiri tmpt basah atau xbersih so drg jengket selalu.. tp lame2 tu dh okey..

Kalau bawah 3 tahun normal. Bg dia pijak tanah pulak.

1y trước

Bg pijak tanah semua tu normal. Sbb nk bg diorg berjalan. Bukan jalan berjengket.