Supplement: perlu ke?

Assalamualaikum mummy semua, mostly bila baca semua post, ramai yang ambil supplements within our pregnancy journey ni. As for me, saya ni jenis tak minat nak makan supplement . Ambil buah je hari2, sayur hijau bayam, susu dan vitamins from kk (zincofer+folic acid). So soalan saya, sebenarnya perlu ke ambil any supplements (ex: pinky blackmores, neurogain shaklee etc semua tu). Boleh ke mummy2 yang berpengalaman share sikit opinions masing-masing? Or ada yang nak share supplement yang terbaik to consume. Please do share. Sangat keliru ni. Heee **Tengah keliru karang orang cakap tak sayang baby dalam tummy pula tak ambil any supplement ?

4 Các câu trả lời

actually x perlu pn ambik supplement tmbahan..ckup je klu kt jga pmakanan mkn mknan yg healty,minum susu n mkn vit yg kk bg tu..tp ada jgk certain mommy yg ada certain prob n perlukan supplement tmbahan ni..apa pn before consume tu better consult dgn doc n nurse dlu..mcm sy cuma amalkn minyak kelapa dara sbb stretch mark truk sgt n ikhtiar utk mudahkn bsalin..tu pn after consult dgn nurse n doc

5y trước

Ya setuju tu dgn pendapat you. Apapun better tanya doctor or nurses dulu kan. Btw, minyak kelapa dara tu nak kena consume start dari berapa bulan sis? Saya macam dah termakan pujuk dgn iklan dan testimoni yg minyak kelapa dara d'aura tu 😅 Tapi belum beli lagi. Fungsi utama dia utk mudahkan bersalin ke?

Saya. Mak sy introduce sy dengan Salindah. Bagus untuk dapat baby yang tidak banyak masalah. Maksudnya tak kuat menangis. Faham apa orang kata. Jadi baby bijak 😊. Alhamdulillah sy amalkan smpi baby lahir. Alhamdulillah anak sy tak kuat meragam sangat, jarang nangis, faham orang kata. 😊♥️

5y trước

Ohyeke. Sy alhamdulillah normal. Atas izinNya 😊 terpulang kepada masing2. Tiada paksaan.

Masa buka buku lagi nurse dan doctor da warning jgn amik sebarang supplement tambahan lain tanpa kebenaran termasuklah pil vit C. Sebab tak tau kesan atau reaksi nya pada hormon dlm badan ibu and akan terkesan pada baby. Stkt ni sy mkn yg klinik bagi je.

5y trước

Thank you sis for your opinian! Saya ni jenis mudah makan pujuk tapi berminggu juga duk fikir boleh habiskan ke tidak kalau beli mahal2. Nasib baik ada apps ni boleh juga tanya pendapat. Anyway, didoakan semoga Allah permudahkan urusan harian sis selalu 😉

Sy ambil supplemen yg kk bekalkan sahaja. Nurse dah warning awal2 klu nak ambl supplemen lain kena dapatkan nasihat doktor.

5y trước

Setakat ni pun ambil vitamins dari kk. Bila kawan suggest makan makanan tambahan itu dan ini. Terus jadi confuse perlu ke tak. First pregnancy jadi kalut sikit dgn diri sendiri. Thank you sis bagi opinian. hehe. Didoakan semoga Allah permudahkan urusan harian sis 🤗