Darah nifas atau istiadah atau haid?

Assalamualaikum moms…nak tanya. Saya lepas bersalin darah kluar around 28 hari lepas tu stop around 8 hari then berdarah semula dalam 10 haru. Tu dikira darah nifas ke istiadah ataupun haid ya? Masa darah tu stop kali pertama saya ingat nak mandi wiladah. Tapi ada mak cik suruh tunggu dulu sebab selalu darah nifas keluar dalam 40 hari cam tu. Then saya x mandi wajib wiladah. Bila darah tu start semula n stop tu saya jadi keliru nak mandi wiladah, istiadah atau pun mandi wajib macam mandi wajib selepas haid hbis. Someone please help me, saya nak solat tapi takut x sah jer#firstmom #ingintahu #bantusharing #bantusharing #firstbaby

2 Các câu trả lời

Waalaikumussalam puan. Max nifas ialah 60 hari. 40 hari adalah kebiasaan keluarnya nifas. Jika dlm tempoh 60 hari, darah nifas terhenti 15 hari, darah hari ke 16 dan seterusnya adalah darah haid. Keadaan puan terhenti darah nifas selama 8 hari shj, darah seterusnya ialah darah nifas lg kerana masih dlm tempoh 60 hari. Istilah mandi wajib tu blh digunapakai untuk mandi wajib haid/nifas/wiladah/ jimak. Kita niat sebut mandi hadas besar pun blh merangkumi mandi wiladah dan nifas.

2y trước

Dalam tempoh 1-15 hari darah tu stop, kene mandi solat ke? Ke kene tunggu 15 hari dulu baru mandi? Sorry first time mom, tak arif 😅

1. bila darah dah stop boleh mandi dan kerja kan solat 2. Tempoh max bagi darah nifas ialah 60 hari.. jadi darah yh dtg semula pd hari yg 36 itu masih dikira nifas. 3. bila darah 10 hari dah berenti mandi nifas 4. kalau istihadah x perlu mandi sebab hukumnya kita ttp suci walaupun keluar darah