Waktu yg tepat buka buku pink

Assalamualaikum mommy² smua ... Kndungan hari ne dh msuk 6 minggu 4 hari ... Rasa² dh boleh buka buku pink tak? Klau scan ,, dh boleh nmpk janin ke... Sbb sblum ne dh pegi buat scan tp x nmpk apa² ... Mungkin sbb kndungan msih baru waktu tu... Hope mommy² boleh bg pndapat ... Trima kasih ♥️

16 Các câu trả lời

Waalaikumussalam wbt. Nak buka buku pink sebaiknya di antara minggu 8-12 kehamilan. Kena call kk terdekat dan tanya prosedur mereka. Ada sstgh kk akan repeat upt kat klinik dan ada sstgh kk nak kita bw upt kita sndri. Ada yg tanya siap scan ke belum.. lps tu buat la temujanji nak buka buku beserta bw dokumen yg diperlukan mcm sijil nikah, ic, bil yg ada alamat kita menetap tp dokumen ni semua berdasarkan kk yg awk nk p tu lah. Nt antara 8-12w, akan ada RME 1, dimana masa tu dr akan scan kita utk kali pertama.. semoga dipermudahkan urusan sis

Awk boleh try call KK terdekat utk buat appointment buka buku pink. Nurse akan tnya dulu semua detail kita sebelum decide tarikh yg sesuai utk buat buku. Kalau taktau no phone awk boleh ja pergi terus ja kk tu. Jgn lebih 12w pulak nnti kena bising 😅 Utk scan pulak ada setengah org 6w dah boleh nampak janin. Ada setengah 12w baru nmpk. Lain org lain lapisan perutnya. Mcm sy 6w dh boleh nmpk kantung. Doc ckp kulit perut nipis sbb tu senang nampak. Enjoy your pregnancy ❤️

2y trước

baik sis ,, tq dh brbg pndpat ... ♥️

waalaikumussalam,,biasanya bila buka buku pink,,KK akan minta hasil scan kat klinik luar klu ada..so better sis scan lagi sekali kat klinik luar,,then boleh bawa hasil scan tu p KK..n better sis buka buku sblm 10w,,sbb sy kena bebel tau semalam..🥲😅 sis boleh tgk post sy,,sy ada kongsi pengalaman sy buka buku pink smlm..semoga bermanfaat 🥰

Salam, first time mummy to be inshaAllah. Nak tanya, normal ke Kalau pregnant berak colour gelap almost Macam charcoal colour. Currently I dah 9w belum pergi KK lagi bukak buku pink. Tapi I consume iberet folic acid. Since I consume this I notice ada difference in colour. Anyone ada similar experience ?? Harap boleh share.

biase waktu sesuai buka buku. 10w-12w..xleh lewat 12w..sbbnye dikire late book.. tp atas klinik jgk.. kdg dia sendiri bg tarikh lewat.. skrg boleh col atau walkin tny bile hari zon sis kena.. kalau 6w xnmpk janin.. mgkin lewat sikit.. x semua sama.. jgn risau.. ada org 7w..mcm sy 7w nampak dh.. try p dalam 8w cmtu..

2y trước

okeyla tu sbb dia bg.. mksd sy 12w tu okey lg.. kalau lebih 12w biase kene bebel sikitla.. kalau ade masalah sebelom2 ni.. contoh dh ade kes gugur ke atau ada mslh lain mgkin dia bg buka awal.. nk pantau..

kalau scan skrg then tak nampak janin / kantung, awak sendiri yg risau. so baik tunggu 8w baru pegi scan. time tu biasanya dah nampak & nak buka buku pink kena minta tarikh dulu dr kk. biasanya kalau tak high risk 12w baru buka buku.

2y trước

baik sis ,, sy akn ikut mcm yg sis² smua bgtau sy... tq 🥰♥️

kalau ada sejarah penyakit kronik ble buka buku pink awal.Sbb ia juga penting utk pantau tahap kesihatan ibu & kandungan di usia muda.

2y trước

2 tahun yg lalu prnah hamil , tp bby mninggal dlm kndungan swktu kndungn 4 bulan .. jd perlu ke sy pergi je awal ..

Call kk nti dorg bg tarikh https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group pregnant 2023, selamat datanggg ❤️

boleh je buka buku pink di kk bdekatan ya puan, sila bwa skali photocopy ic suami is3, srt kahwin . ☺️

Hi, seeloknya awak call KK. Mereka yang akan advise bila perlu buka dan tarikh appointment.