Beli Barang baby

Assalamualaikum mommy2. Nk tnya n mntk pndpat. Sy tgh prgnant ank ke2 bru 7week ,housewife, suami keja biasa jaa. Kilang. Gaji tak banyak mana. Bercadang nak beli brang bby awal, cth nya tiap2 hujung blan beli satu barang. Ada rezeki lagi beli lebih ckit. Sbb sy trfkir, nnti dah 6bulan tkut tak sempat nak beli. Tapi suami tkut nak beli, sbb trfkir org tua2 ckp, tak elok klau beli awal2. . Hnya mntk pndapt. Tq

44 Các câu trả lời

Klu suami tkt, awk menabung la sikit2 dulu.. Klu sy, lg seronok klu dah ada duit baru keluar shopping..

5y trước

Sy pon sronok klu ada duit , beli je skli gus kan. Tp itu lah. Nk menabung rsa tak bleh. InShaAllah saya cuba. Nak buat pemotongan gaji, tp suami tak confirm lg keja. Keja baru.

Beli time sale,sis..dpt jimat..beli yg keperluan je dlu..cnth pampers,baju,barut..

Kalau takut beli awal2, menabung dulu. Alang2 tu boleh survey mall/kedai baby/online yg mana murah.

5y trước

InShaAllah saya cuba.

Boleh je beli sikit2 spya x berbeban nnti , sy start beli brg 5bulan, yg pntg kena pndai jaga diri

5y trước

Itu lah. N sy planning bkn skrg nk beli. Dlm 3bln bru nk cri ckit2. Bkn skli gus.

Sy beli time prggy dkt 5month.. bli ja sikit2..tu pn lepas utk bj2 even x bli smua lg.

Tak ape sis.. Simpan je duit yg nk beli barang baby tu.. Nnti bila 6months ke atas baru beli.

Mcm sya , stiap bulan akan spend 100 utk brg bby dgn mmy , so , kna survey dlu mna penting ..

5y trước

InShaaAllah. Sy pkir yg mna pnting utk bby n sy. Tq momny

Wslm.. Sy 7 bln br mula bli.. Bli yg btl2 perlu ja.. Bli kt shopee.. Murah2 ja tp ok

5y trước

InShaaAllah. Sy try servey2 kt shopee. Kdg2 pos dri luar ngara memkan msa jgk kn sis.

7 weeks jgn beli lg la... biar perut dah msuk 5 bru blh beli sikit2.

5y trước

Tak beli lg skrg. 😅 Ingt bln 12 bru nk beli.

Sy start beli kandungan dalam 7 bulan lebih gitu. Beli sikit2.